8.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Sutjeska, park prirode i čas istorije

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Njegova površina iznosi više od 16.000 hektara, od kojih je 66% površine pokriveno šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci, goleti i jezera

Ovaj park prirode odlikuje jedinstvena lepota koja se ogleda u raznovrsnosti prirode, u bujnom biljnom i životinjskom svetu. U okviru parka se nalazi 17 najčistijih reka i potoka, deset planinskih vrhova viših od 2000 metara, a tu je i Maglić, najviši vrh sa visinom od 2.386 metara.

U nacionalnom parku se susreću različiti elementi mediteranske, srednjoevropske, srednjoazijske i alpske flore, što u kombinaciji sa brojnim materijalnim i istorijskim dokazima koji na jedan poseban način prikazuju istoriju, i tradiciju ovog kraja, čine ovaj park zaista posebnim mestom.

U samom centru parka nalazi se prirodni rezervat Perućica, možda najveća i poslednja prašuma Evrope, sa površinom od skoro 1.500 hektara. U rezervatu je najstrože zabranjena svaka aktivnost čoveka koja može uticati na prirodu, pa je ova divlja i neobuzdana prašuma nešto možda i najvrednije u regionu.

Pored prirodnih lepota, treba izdvojiti i memorijalni kompleks „Dolina heroja“ na Tjentištu. U njemu je 1971. podignut spomenik i kosturnica palih boraca u bitki na Sutjesci u Drugom svetskom ratu. Ovaj spomenik i memorijalni kompleks su već decenijama među najposećenijim mestima u ovom delu Balkanskog poluostrva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -