15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Vlašić, ponos Bosne i Hercegovine

Ova planina se nalazi u regionu i nije toliko poznata turistima. Ukoliko vam treba odmor i uživanje u najlepšoj prirodi, Vlašić je sigurno najbolji izbor, jer nikog ne ostavlja ravnodušnim

Planina Vlašić se nalazi u samom centru Bosne i Hercegovine. Nadmorska visina ovog planinskog masiva iznosi 1.943 metara, a najviši vrh je Paljenik. Vlašićka visoravan je visoka 1.300 metara i predstavlja važnu raskrsnicu saobraćajnih puteva. Osim toga, poznata je i kao centar zimskog i letnjeg turizma.

Vlašić, ponos Bosne i Hercegovine

Svoje ime je dobila po nomadskom stanovništvu Vlasima koji su u davnim vremenim ovde našli svoje mesto pod suncem. Meštani vole da kažu da je planina izuzetno srdačna i prijateljska prema gostima. U letnjim mesecima, na vrhovima i padinama Vlašića se mogu videti alpinisti, planinari i kvadovi koji jure. Zimi, ona je carstvo alpskog i nordijskog skijanja, noćnog skijanja, kao i sankanja.

Vlašić, ponos Bosne i Hercegovine

Druga po veličini planina u Bosni i Hercegovini, mesto je gde se susreću mediteranska i kontinentalna klima. Upravo zbog toga, ovde je priroda neverovatno lepa i prilično netaknuta, pa Vlašić ima status vazdušne banje.

Vlašić je udaljen 28 kilometara od Travnika i povezan je putevima koji su uvek prohodni, čak i kad su zime oštre, a uslovi najteži. Ova destinacija je odlična za turiste svih godina i interesovanja, a dobra je i za poslovne ljude koji ovde mogu naći odmor od svega.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -