11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Zašto treba posetiti Sarajevo

Za mnoge turiste Sarajevo je veoma poželjna destinacija, jer se radi o živom, toplom i gostoljubivom gradu. Meštani često vole da kažu da je Sarajevo lepše od Pariza, ali šta je u stvari to što ovaj grad čini tako divnim

Okruženo planinama sa tri strane, Sarajevo je mesto na kojem se susreću ne samo različite vremenske prilike, već se susreću i različite kulture i religije. Grad je podjednako prihvatao svaki uticaj, pa se to može videti u arhitekturi, u običajima i u svakodnevici stanovništva.

Do ovog interesantnog i harizmatičnog grada je lako doći, ali ga je još lakše zavoleti. Šta obavezno treba da uradite kad posetite Sarajevo?

  1. Posetite Baščaršiju

Smeštena na strmim padinama doline Miljacke, Baščaršija – staro gradsko jezgro, u potpunosti je drugačija od bilo kojeg drugog mesta na Balkanu. Tamo je bučno, veselo i uvek užurbano.

Izaberite svoj put kroz lavirint uskih uličica prepunih drevnih spomenika, šarmantnih ćevabdžinica i kafića. Ovde na štandovima možete pazariti praktično sve, od papuča do ručno pravljenog posuđa od bakra.

Zašto treba posetiti Sarajevo

  1. Probajte ćevape

Ćevapi ovde imaju status najbolje hrane, i obavezno ih treba probati. Na vama je izbor koji možete da napravite sa prilogom, ali je glavno uvek isto. Meso pečeno na roštilju ide ili sa lukom ili kajmakom, u lepinji ili na tanjiru.

Zašto treba posetiti Sarajevo

  1. Kafa je obavezna

Kafa je ovde takođe legendarna, i ukus je neverovatan. Međutim, nije sve u ukusu, ima nešto u prezentaciji. Kafa se služi na tankom metalnom poslužavniku, dolazi u maloj bakrenoj džezvi, i pije se iz malih tradicionalnih šoljica.

Zašto treba posetiti Sarajevo

  1. Festivali

Sarajevo je poznato po dva festivala. Tokom celog maja meseca ulice starog grada pune su naroda, jer se tada proslavljaju Baščaršijske noći. Veći i još prestižniji je Sarajevski filmski festival, koji je postao najistaknutiji filmski skup u istočnoj Evropi. Oba festivala su popularna kod turista i tada grad bude pun veselih ljudi.

Zašto treba posetiti Sarajevo

  1. Najfascinantnija arhitektura na Balkanu

U Sarajevu se može videti ko je i kada osvajao ovaj deo sveta, pa je različitost i multitkulturalnost prisutna na svakom koraku. U Sarajevu se sve to lepo slaže, i svaki deo grada ima šta da ponudi turistima. Od starog centralnog dela, do modernog i poslovnog, u Sarajevu možete pronaći sve što vam treba, sve po vašoj meri.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -