11.1 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Evropska komisija traži od članica EU da otvore granice

Evropska komisija je najavila da će poslati pismo upozorenja svim svojim državama članicama. Od njih se zahteva da se povuku sve jednostrane odluke koje se tiču zatvaranja granica zbog zaustavljanja širenja koronavirusa

Kako bi se usporilo širenje koronavirusa i zaštitilo zdravlje, putovanja su ograničena. Države članice Evropske unije dogovorile su koordinisani pristup ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Odluke se donose na osnovu procene epidemiološke situacije zemljama odakle putnici dolaze, i za to postoje oznake i boje za klasifikaciju regiona ili država. Svaka ishitrena odluka donesena jednostrano nije u skladu sa sa tim, pa Evropska komisija poziva da se sve odluke donesu u skladu sa prethodno koordinisanim dogovorom.

Osim toga, neophodno je da se sve članice slože oko zajedničkih kriterijuma koje bi trebalo da primenjuju pri odlučivanju o uvođenju ograničenja putovanja, o zajedničkom pristupu za putnike iz “crvenih područja”, kako bi pružale jasne informacije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -