12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Evropski parlament: Uključiti turizam u nacionalne programe oporavka

Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Evropske unije o održivom turizmu. Cilj strategije je podsticanje država članica EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje nacionalne planove oporavka

Rezolucija o uspostavljanju strategije za održivi turizam ima za osnovni cilj da pokrene sve članice Evropske unije da uključe sektor turizma i putovanja u planove oporavka, kao i da smanje PDV na sve usluge u ovim sektorima.

Pandemija koronavirusa je u velikoj meri promenila prioritete putnika, svi oni sada traže sigurniji, održiviji i “čistiji” turizam. Neophodno je uvesti zajedničke kriterijume koji bi obezbedili slobodnije i sigurnije putovanje. Pod tim se podrazumeva i standardizovanje jedinstvenog sertifikata o vakcinaciji koji bi mogao postati alternativa PCR testovima i karantinu. U planu je osnivanje i Evropske agencije za turizam.

Ovakva inicijativa bi mogla da bude korisna i za ostale zemlje koje nisu članice EU, kao što su Srbija i zemlje regiona, kako bi se pomoglo izuzetno ugroženoj turističkoj industriji i svim zaposlenim u ovoj privrednoj grani.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -