5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Pepeljugin dvorac najtraženija destinacija u Velikoj Britaniji

Lonely Planet, magazin koji se bavi turističkim putovanjima i vodičima, je objavio rezultate istraživanja koja potvrđuju da je dvorac Craigievar iz Škotske zaista najtraženija turistička destinacija u Velikoj Britaniji

Roze dvorac Craigievar se nalazi u Aberdinširu na imanju koje datira iz 16. veka. Ovo predivno zdanje je bila glavna inspiracija da Volt Dizni na osnovu njega napravi zamak u kom je živela čuvena Pepeljuga.

Ovaj poznati dvorac je već nekoliko godina na vrhu svih turističkih lista šta treba posetiti u ovoj zemlji. Izgrađen 1576. godine, može se pohvaliti kupolama, ukrašenim lukovima i rezbarenim kamenom, a njegov estetski dizajn privlači hiljade turista svake godine.

Njegova roze boja je naprepoznatljivi znak, ali tako nije bilo u početku, dvorac je izvorno bio krem boje. Nakon što ga je u 19. veku naslijedio Džon Forbs, arhitekta je preporučio da dodaju druge boje kako bi se više podudarao sa bojom detalja granita, a rezultat je bio izrazito roze boja koja je i postala njegov simbol.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -