20.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Stara planina – stari prijatelj sa novim pričama

Stara planina je još uvek neotkriveni i nekomercijalizovani prirodini raj, mesto sa čistim planinskim rekama iz kojih voda može da se pije, sa vodopadima, jezerima i moćnim kanjonima koji deluju lekovito na sve putnike i posetioce

Ovaj planinski masiv spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550 kilometara, i proteže se od Zaječara do Crnog mora, i deo označava i prirodnu granicu izmedju Srbije i Bugarske. Najviši vrh, duž granice na Staroj planini u Srbiji je Midžor, na nadmorskoj visini od 2.169 metara.

Stara planina - stari prijatelj sa novim pričama (2)

Stara planina je najveća planina istočne Srbije, i najpoznatija je po velikom broju još uvek čistih planinskih reka sa brojnim slapovima i vodopadima, i veruje se da se čak trećina svih vodopada u Srbiji nalazi baš na ovoj planinskoj lepotici.

Ova planina je idealna za odmor u bilo kom godišnjem dobu, i posetiocima uvek pruža svoje najbolje, bilo da se radi o zimskim čarolijama na snegu ili uživanju u aktivnom odmoru u toplijim mesecima. Zima je tradicionalno vreme za skijanje, gotovo pet meseci godišnje se nalazi pod snežnim pokrivačem, a u letnjim mesecima Stara planina je oaza za avanturiste, planinare ili zaljubljenike u prirodne lepote.

Stara planina - stari prijatelj sa novim pričama (3)

Sve turistički zanimljive lokacije su rasute po obroncima planine, raštrkane su i nisu uvek pristupačne i dostupne, što zbog same konfiguracije terena, što zbog vremenskih prilika. Međutim, to je možda i prednost ove destinacije, ukoliko se odlučite da provedete par dana na Staroj planini, dobra organizacija je sve što vam treba kako biste na pravi način upoznali ovu staru damu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -