7.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Koje zemlje interesantne nama primaju turiste?

U svetu je zabeleženo više od 142 miliona slučajeva bolesti Covid-19, u nekim zemljama su procedure vakcinacije znatno olakšane i konkretnije, ali pandemija još uvek nije gotova. Iako smo već postali i više nego nestrpljivi da ponovo krenemo na putovanja, moramo pre svega odgovorno da postupimo, i dobro razmislimo o tome gde i pod kojim uslovima možemo da putujemo

Na samom početku treba dobro da razmislimo da li su međunarodna i daleka putovanja dobra ideja. Zdravstveni rizici su jasni, pojavile su se nove varijante virusa, i sve zemlje mogu promeniti svoja pravila i epidemiološke mere u bilo kom trenutku. To podrazumeva eventualno uvođenje strogog policijskog časa, karantine, pa čak i zatvaranje granica.

Koje zemlje su danas “otvorene” za međunarodne turiste, a interesantne su nama, što zbog blizine, što zbog duge tradicije posećivanja?

Albanija

Smeštena je na Jadranskom moru, ali ima i Jonsko more. Za sada je otvorena za turiste, nije neophodno da poseduju negativan test, i nema karantina.

Bosna i Hercegovina

Putnici mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu, poznatu po kosmopolitskom Sarajevu i predivnoj prirodi, sa negativnim rezultatom PCR testa starim ne više od 48 sati.

Hrvatska

Hrvatska je ponovno otvorena za turiste, ali su zahtevi za ulazak dosta strogi, i zavise pre svega od zemlje iz koje putnici dolaze. Neophodan je negativan rezultat PCR testa, ne sme biti stariji od 48 sati, ili se može odmah po dolasku uraditi. U tom slučaju je neophodna samoizolacija do dobijanja rezultata testa, a neophodno je imati i dokaz o unapred plaćenom smeštaju u celosti, što takođe zavisi od toga odakle dolaze turisti.

Egipat

Putnici u Egipat treba da ponesu negativan rezultat PCR testa koji ne sme biti stariji od 72 sata pre dolaska u zemlju. Međutim, putnicima koji dolazi iz Japana, Kine, Tajlanda, Severne Amerike, Južne Amerike, Kanade, Londona, Pariza i Frankfurta dopušten je ulazak u zemlju sa testom koji nije stariji od 96 sati zbog dugih putovanja.

Crna Gora

Ova balkanska država dopušta ulazak putnicima koji imaju negativan rezultat PCR testa ne starijeg od 72 sata po dolasku, pozitivan rezultat na antitela, ili dokaz o drugoj dozi vakcine primljenoj najmanje sedam dana pre dolaska. Građani Srbije su izuzeti od ovih pravila.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je otvorena, nije potrebno imati bilo kakve testove, odnosno rezultate.

Tunis

Tunis je otvoren za međunarodne putnike, za ulazak je potreban negativan rezultat PCR testa star najviše 72 sata pre početka putovanja. Takođe, neophodno je provesti pet dana u izolaciji, nakon čega treba uraditi i drugi test.

Turska

Za Tursku je potrebno da putnici imaju negativan rezultat PCR testa star najviše 72 sata pre dolaska. Međunarodni putnici moraju da popune obrazac za prijavu i pripreme se za proveru simptoma koronavirusa.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -