20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Saveti za letovanje u Albaniji

Došlo je vreme godišnjih odmora i mnogi turisti se odlučuju da svoj odmor provedu u zemljama regiona, tačnije u zemljama za koje im nisu potrebni PCR testovi ili potvrda o imunizaciji, a jedna od njih je i Albanija

Na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je za prelazak albanske granice neophodna samo lična karta, a da državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova, što isključuje PCR test ili obavezan karantin. Lica koja nisu punoletna moraju sa sobom imati pasoš. Osim toga, ukoliko planirate da povedete kućnog ljubimca, trebaće vam pasoš vakcinacije i potvrda veterinara da je vaš ljubimac zdrav.

U Albaniji od 1. juna više nisu obavezne maske napolju, ali su ipak obavezne u zatvorenom prostoru, a policijski čas je skraćen i sada traje od 23 do 6 časova. Od 15. juna dozvoljeno je okupljanje do 15 osoba, a od 1. jula planirano je skraćenje trajanja policijskog časa i planirano je održavanje svih manifestacija i kulturnih dešavanja sa smanjenim brojem posetilaca.

Najbolje vreme za posetu Albaniji je od sredine maja do sredine septembra, kada su temperature i najviše, pa je kupanje zagarantovano. Vrhunac sezone je, kao i u ostalim turističkim zemljama, u julu i avgustu. Sever zemlje izlazi na Jadransko more i poznat je po peskovitim plažama i plitkoj vodi, pa su letovališta tu najpopularnija među porodicama sa decom. Najpopularnija mesta na jadranskoj obali su Valona i Drač, a najpopularnija mesta na jonskoj obali su Saranda, Ksamil, Himara i Dhermi.

Cene su vrlo popularne, hoteli su do oko 50 evra po osobi po noćenju, dok su privatni apartmani do 15 evra po osobi po noćenju.

Do Albanije se najbrže stiže preko Kosova, postoje organizovane autobuske linije, a cena povratnih karata je oko 50 evra. Najpopularniji način prevoza je sopstveni automobil, a vožnja, u zavisnosti odakle se kreće, traje do 10 sati.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -