3.4 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Kovid iskorenio mamurluk u Pragu, grad želi novi početak

Šetnja Karlovim mostom ili večera pod slavnim praškim astronomskim satom nije nešto što bi većina meštana Praga smatrala zabavnim ili podnošljivim, osim ako se to ne radi u doba korone

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa smanjila su broj posetilaca češke prestonice za više od 73%. Iako je to katastrofalno za ekonomiju Praga, turistički egzodus bio je pravo otkriće za mnoge njegove građane koji su iznenada uspeli da povrate svoj grad od turista i da počnu da uživaju u njemu.

Istorijsko središte Praga ponovo je postalo zgodno za život, a čelnici grada pokušavaju da pronađu način da tako i ostane nakon što se turisti vrate.

Pojavila su se sva ona divna mesta opet, ističu meštani, a nestao je sav onaj jeftin sjaj, lepljivi suveniri i blistavi natpisi koji mame goste da potroše novac. Prag je već predugo magnet za turiste, i njihov sve veći broj postao je velika briga za stanovnike koji se osećaju ugroženim od horde veselih i pićem zagrejanih turista. Pre pandemije, 2019. godine, u Pragu je bilo više od devet miliona turista.

Turizam ne sme biti štetan po život lokalnog stanovništva, a Prag jednostavno ne može biti samo muzej na otvorenom za turiste, i glavna briga graskih vlasti jeste zaustavljanje odliva lokalnog stanovništva iz središta grada. Meštani napuštaju svoje domove a komunalne službe su paralisane, i to se već od danas menja. Glavna okosnica turizma grada biće domaći turisti.

Kako bi privukli više domaćeg stanovništva, u Pragu se organizuju događaji usmereni na zajednicu, na umetnost i kulturu. Smanjuju se aktivnosti koje promovišu najpoznatiji turistički sadržaj grada, pivo, a intenziviraju se sve one druge koje slave mnoge zaboravljene javne prostore u gradu. Njihovo novo geslo, koliko god nepopularno po turiste bilo, jeste „manje alkohola i zabava, a više istorije i umetnosti“!

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -