15.4 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Oporavlja se turizam u Sarajevu

U Sarajevu je zabeležen porast broja turista, što potvrđuje da je Sarajevo tražena destinacija ne samo u našem regionu, već i u Evropi. Imaju li turistički radnici razlog da budu optimistični?

Građani naše zemlje mogu da putuju u Bosnu i Hecegovinu bez ograničenja, njima na granicama nisu potrebni nikakvi testovi ili karantini, a trenutno najposećenija destinacija u toj zemlji je svakako Sarajevo.

Najviše turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja, od svih deset kantona, zabeleženo je u najvećem gradu Sarajevu. Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo su saopštili da je u junu mesecu zabeleženo ukupno 22.364 turista, i da je ostvareno 56.458 turističkih noćenja, što je znatno povećanje u odnosu na jun prošle 2020. pandemijske godine.

U Sarajevu je zabeleženo 76,4% stranih turista, uglavnom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovakvi podaci mogu biti razlog za optimizam, imajući u vidu da je Sarajevo uvek popularna i tražena destinacija kod turista. Međutim, turistički radnici ističu da je ova letnja turistička sezona tek početak oporavka turizma, i da se tek negde 2025. godine očekuje da se turizam vrati na onaj nivo iz 2019. godine.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -