9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Evropski turizam se oporavlja

Među zemljama koje beleže dobre rezultate posebno se ističe Hrvatska, kao zemlja u kojoj se turizam u velikoj meri približio brojkama iz godina pre pandemije

Zahvaljujući postupnom ublažavanju mera unutar Evropske unije, porastu stope vakcinacije, otvaranju granica za više zemalja koje nisu članice unije, sasvim je razumno očekivati se da će se evropski turizam oporaviti tokom letnjih meseci, navodi se u najnovijem tromesečnom izveštaju „Evropski turistički trendovi i izgledi“ koje je objavila Europska komisija za putovanja (ETC).

Najnoviji izveštaj ETC-a takođe navodi da se očekuje porast potražnje za putovanjima u drugoj polovni 2021. godine, dok će međunarodni dolasci i dalje ostati na 49% u odnosu na 2019. godinu.

ETC dalje ističe da je potražnja za putovanjima unutar Evrope ostala relativno niska u prvom tromesečju ove godine, da su dolasci pali na 83% u odnosu isto razdoblje iz 2020. godine. Čak tri od pet destincija zebeležilo je pad od više od 80% kad su dolasci međunarodnih turista u pitanju, među kojima je i Austrija koja je pretrpela ubedljivo najveći pad turista zbog strogih mera koje su uvedene.

Hrvatska je jedna od retkih koja je zabeležila rast broja dolazaka od 23%, s tim što je ta zemlja među prvim zemljama koja dozvolila ulazak stranih turista pod uslovom da su vakcinisani, imaju negativan rezultat testa ili su preležali bolest.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -