17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Dobra letnja sezona u Srbiji

Domaći turisti će spasiti i ovu sezonu, zbog čega se nadaju da će država obezbediti još dodatnih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji

Broj gostiju u turističkim centrima smanjen je tokom jula meseca jer su mnogi od njih ipak izabrali more za odmor. Međutim, domaći turisti su i tokom prethodnog meseca brojniji u odnosu na strane turiste. Turisti iz Srbije biraju banje i planine, stranci uglavnom Beograd.

U Beogradu je popunjenost hotela oko 50%, dok su planinski centri i banje zabeležili bolje rezultate. Iako je poseta bila za oko 10% slabija nego prošle godine, zdravstveni turizam je po svemu sudeći prioritet za budućnost.

U odnosu na prethodnu godinu, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj turista je veći za 48%, a broj noćenja za 39%. U junu je u odnosu na isti mesec prošle godine broj noćenja domaćih turista veći za 12, a stranih za 270%.

Stručnjaci iz sektora turizma navode da moraju da se prilagođavaju novim okolnostima, pa se nastavlja projekat sertifikacije hotela, već od ponedeljka kreću i obuke za oko 10.000 zaposlenih u hotelima, preko lokalnih turističkih organizacija i u privatnom smeštaju.

Iz Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija ističu da su se vaučeri za subvencionisani odmor i ove godine pokazali kao odličan pokretač domaćeg turizma i da će rezultati biti vidljivi tek za nekoliko godina.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -