17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Najskuplji delikates na Jadranu

Cena od 1000 evra za kilogram sira i nije mnogo, imajući u vidu da se pravi isključivo po narudžbini, i to maksimalno 10 do 12 kilograma godišnje

Najskuplja, a po mnogima i najzdravija namirnica na Jadranu nema veze sa morem. Iako će mnogima prvo na pamet pasti vrhunski škampi, školjke ili riba, možda čak i jastog, nisu u pravu.

Sir od magarećeg mleka košta 1.000 evra po kilogramu. Prema legendi, u takvom mleku se čak i čuvena Kleopatra kupala, što jasno govori o kakvom se dargocenom proizvodu radi.

Photo: Unsplash/Brian Wangenheim

Na Braču u Hrvatskoj, na farmi magaraca koji slobodno štetaju maslinjacima ističu da ženka magarca daje mleko samo kad ima mlade. Od jedne magarice se može dobiti samo 0.2 do 0.5 litara mleka, dok je za kilogram sira potrebno preko 25 litara. Ako uzmemo da litar takvog mleka košta od 35 do čak i 50 evra, matematika je jasna.

Magareće mleko i sir ne mogu se ukusom, mirisom ni delotvornošću na zdravlje meriti ni sa jednim drugim mlečnim proizvodom. Magareće mleko je izuzetno korisno za sve koji imaju probleme sa plućima, naročito bronhijama, a trebali bi ga redovno koristiti i astmatičari jer ublažava simptome te hronične i po mnogima neizlečive bolesti. Ujedno, izuzetno je zdravo za kožu.

Sir od magarećeg mleka je jako skup i redak, pa se pravi isključivo po narudžbini, a zbog same cene se pakuje u manja pakovanja, po 100 grama otprilike, a cena po takvom paketu ide i do 100 evra.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -