22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Balkana, najlepše jezero u regionu

Po legendi, na mestu današnjeg jezera postojala su dva izvora puna ribe. Na turskom jeziku reč „baluk” znači riba, pa je izvor vremenom dobio ime “Balukhana”, što u prevodu znači stanište riba

Jedno od najboljih mesta za kupanje u zemlji je svakako jezero Balkana, njegova lepota i sadržaji koje nudi turistima izdvajaju ga bar malo od ostalih mesta, podjednako dragih i posećenih. Udaljeno je od Mrkonjić Grada nekoliko kilometara i nalazi se na magistralnom putu, pa se do njega relativno brzo i lako stiže.

Jezero se nalazi u podnožju planine Lisina, na oko 700 metara nadmorske visine. Njega okružuju zeleni pašnjaci, hrastove i četinarske šume, što ga čini najatraktivnijim izletištem u okolini. Sastoji se od dva veštačka jezera, Velikog i Malog, koja su nastala pregrađivanjem toka Crne Rijeke, i obuhvataju površinu od oko 56. 000 metara kvadratnih.

U samom jezeru ima puno različitih vrsta ribe, a Malo jezero je preuređeno za kupanje i uživanje u prirodi koju ovaj zeleni raj nudi. Jezero je pregrađeno branom koja služi kao pešačka staza.

Turistička ponuda jezera je vrlo razvijena, i turisti ga posećuju u svim godišnjim dobima, a postoji i kompleks opremljen bungalovima za prenoćišta, restorani i sportski tereni za sve sportove.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -