17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

PCR test u Beču važi 48 sati

Pokrajina Beč od 1. septembra pooštrava mere u borbi protiv koronavirusa. U austrijskoj prestonici će od sledećeg meseca PCR testovi važiti 48 sati umesto dosadašnjih 72 sata. Antigenski testovi koje sprovode ovlašćene ustanove kao što su apoteke važiće 24 sata. Za decu do 12 godina starosti će PCR testovi i dalje važiti 72, a antigenski testovi 48 sati. Nove mere je najavio juče gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na konferenciji za štampu u skupštini grada

Ostale mere koje su oštrije nego u drugim austrijskim pokrajinama, a odnose se na nošenje maski i obavezu testiranja dece, ostaće na snazi. „Pandemija nije prošla. Brojevi inficirani i incidencija zaraze za sedam dana nalaze se u porastu širom Evrope. Pripremamo se za povećani broj slučajeva u jesen. Kao grad smo još pre leta bili oprezniji zbog čega smo oštro kritikovani. Naš kurs je bio ispravan“, naglasio je Mihael Ludvig.

Trenutno deluje da će pre svega deca biti pogođena novim talasom koronavirusa u jesen. Kako se letnji raspust bliži kraju, raste broj inficiranih, a deca mogu da prenose virus u porodici. S obzirom na to da deca ispod 12 godina starosti ne mogu da se vakcinišu, važno je da se testiraju.

Gradonačelnik Beča nije isključio dodatno pooštravanje mera tokom jeseni, kao ni uvođenje takozvanog „1G“ pravila za gastronomiju, što bi značilo pristup samo za vakcinisane građane. Uvođenje oštrijih mera će zavisiti od razvoja situacije. Beč će podržavati redovno i pouzdano testiranje, a testovi će i dalje biti besplatni, uverava Ludvig. Testianje štiti one koji ne mogu da se vakcinišu, kao što su deca, ali i one koji ne žele. Gradonačelnik Beča se izjasnio protiv obavezne vakcinacije. Umesto prisile treba sprovoditi informisanje.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -