10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Hrana uzgajana na dnu mora

Ovu podvodnu farmu je kreirala grupa Ocean Reef u potrazi za novim načinima proizvodnje hrane, i nalazi se na mestu gde biste je najmanje očekivali. Da li je došlo vreme da se jedu pasulj ili grašak uzgajani na dnu mora?

Nemov vrt je farma koja se sastoji od 5 biosfera koje kontroliše centar na obali, u njemu se prate svi parametri neophodni za rast biljaka, kao što su temperatura ili vlažnost vazduha.

Projekat je započeo kao eksperiment jer su vlasnici farme imali problem oko sve hladnijeg vremena, a uvek postoji bojazan od vremenskih nepogoda koje mogu potpuno devastirati useve. U Nemovom vrtu je skoro uvek konstantna temperatura mora što biljkama olakšava rast i razvoj. Ovu podvodnu baštu su 2013. godine postavili otac i sin Serđo i Luka Gamberini u neposrednoj blizini obale Nolija kod Ðenove u Italiji.

Od otvaranja u ovom projektu pod vodom počele su da se proizvode različite biljne vrste, od raznih salata ili spanaća, preko pasulja i graška, do pečuraka, paradajza i jagoda.

Nemov vrt je potpuno samoodrživo rešenje uzgajanja biljaka, koristi obnovljivu energiju dobijenu od sunca i vode dobijene desalinizacijom morske vode, i po svemu sudeći, ima obezbeđenu budućnost.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -