25.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Šta se krije iza naplate ulaska u Veneciju?

U Italijanskim medijima opet je aktuelna vest oko odluke grada Venecije da se uvede naplata ulaznica za sve turiste, a mnogi ovu uredbu smatraju nelogičnom i neprimerenom. Šta se u stvari krije iza svega toga?

Turisti će ulaz u Veneciju plaćati 3 evra u peridu godine kada nije vrhunac sezone, a 8 i 10 evra u periodima godine kad broj posetilaca prevazilazi realne kapacitete grada. Takođe, od 2022. godine turisti će, osim plaćanja ulaska, morati da obave i onlajn rezervaciju kako bi uopšte i mogli da uđu u Veneciju. Naravno, lokalno stanovništvo i njihova rodbina, kao i turisti koji ostvaruju noćenje u Veneciji, ne bi plaćali dnevne ulaznice.

Venecija će postati prvi grad ili destinacija koja naplaćuje ulaz, jedni takvu odluku podržavaju jer je to ipak Grad muzej, dok drugi koji se protive kažu da će Venecija postati Grad luna park. Jedno je sigurno, činjenica je da Venecija mora napraviti drastične promene ka održivom turizmu, više nego drugi jer grad bukvalno tone iz godine u godinu i nestaje.

Cilj ove mere je jednostavan, turisti će preuzeti i snositi velike troškove održavanja popularne turističke destinacije izgrađene na vodi. Ova mera se najviše odnosi upravo na turiste koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu jer ne ostvare noćenje, a što je isti slučaj i sa gostima koji dolaze sa kruzera.

Venecija svake godine ima preko 30 milona turista, ostvari se preko 10 miliona noćenja, i praktično cela ekonomija direktno zavisi od turizmu koji generiše oko 3.3 milijarde dolara godišnje. Od sada, osim direktnih ulaganja u budžet, prihodi od ulaznica biće direktno upotrebljeni kako bu sve komunalne službe mogle da funkcionišu normalno, i kako bi grad imao dodatni prihod koji bi koristio da obnavlja infrastrukturu i sam grad od propadanja.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -