27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Bračni zatvor i druge transilvanijske atrakcije

Mistična Transilvanija nije samo oblast koju su mit o vampiru i jedna knjiga Brema Stokera pretvorili u turističku atrakciju. Prelepom prirodom i zanimljivom istorijom se u ovoj regiji mogu pohvaliti mnoga mesta, međutim gradić Biertan u kojem se nalazi crkva sa neobičnim zatvorom, fascinira toliko da je Unesko ovu građevinu uvrstio u svetsku baštinu

Živopisni Biertan je samo jedno od sedam sela u Transilvaniji pod zaštitom Uneska, ali o ovom rumunskom gradiću, zamrznutom u vremenu, može da se  ispriča verovatno jedna od najinteresantijih srednjovekovnih priča. Kočije sa konjskim zapregama i dalje su deo svakodnevnog života, a lokalno stanovništvo kojeg je u 13. veku bilo čak tri puta više nego danas, okuplja se na malom kaldrmisanom trgu kako bi trgovalo svojom robom. Sve je naizgled potpuno obično, pa i crkva iz 15. veka koja se uzdiže nad okolnim  građevinama. Ipak, unutar crkvenog prostora, nalazi se mala zgrada sa prostorijom jedva većom od ostave, ali dovoljno važnom da više od 300 godina čuva društveni život čitavog sela. Naime, svo to vreme lokalni biskupi su u nju zaključavali na šest nedelja parove sa bračnom krizom, u nadi da će ovi rešiti svoje probleme i sprečiti razvod. Iako zvuči užasno, ovaj „bračni zatvor“ je bio izuzetno efikasan i za tri veka je samo jednom „omanuo“, a bračni par je nakon izlaska iz sobice, svakako zatražio razvod.

Naravno, kada ste u ovoj regiji ne treba propustiti da se pored Drakulinog dvorca i dvorca Peleš, obiđe i Sibiu, grad bogat kulturom i istorijom, očuvana tvrđava Fagaras, ali i veoma uzbudljiv auto-put Transfagarasan, za koji kažu da je najlepši put na svetu. Naša preporuka je da u ovakvu pustolovinu krenete novim Dacia Duster-om koji će kao SUV neprevaziđene svestranosti ostvariti snove svakog pravog vozača.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -