Mljevenci su specijalitet sa roštilja, prave se od mlevenog mesa, i potpuno su identični ćevapima. U čemu je razlika?
Jedan zagrebački restoran je svoj novi specijalitet sa roštilja nazvao mljevenci, što je u suštini samo jedna od varijanti ćevapa. Na takvu ideju je došao vlasnik restorana kako ne bi uvredio komšije jer se, prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina smatra zemljom ćevapa, pa je shodno tome i recept prilagodio svom tržištu.
Mljevenci sadrže 60% junetine i 40% svinjetine, u kombinaciji sa začinima i belim lukom, a porcija mesa od 350 grama služi se u domaćoj lepinji napravljenoj po receptu testa za picu koja se premazuje maslacem, začinskim biljem i maslinovim uljem.
Osim toga, razlikuju se i po nečinu serviranja, u hrvatskom restoranu služe se sa pomfritom, domaćom francuskom salatom i luk salatom sa uljem bundeve.