5.2 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Život se negde već vratio u normalu

Mnoge zemlje već sada imaju dobre rezultate kad su epidemiološke mere i stanje pandemije u pitanju. Kako neke od njih ističu, najzaslužnije za to su stroge mere koje su bile dugo na snazi i odlična politika masovne vakcinacije stanovništva

Put prema potpunoj vakcinaciji stanovništva je put ka slobodi, stav je većine zemalja Evropske unije. Ovakav stav prate i ostale zemlje, samo je pitanje u kojoj meri takav stav ima podršku javnosti.

Norveška je na samom vrhu kad je vakcinacija u pitanju, pa ne iznenađuje što se tamo živi gotovo isto kao u vreme pre pandemije. Nakon godinu i po borbe, saopšteno je iz vlade ove zemlje, koronavirus je izgubio onaj presudni uticaj na ljudske živote. Norveška je u odnosu na ostale zemlje imala daleko bolji pristup, pa je sasvim realno da sve mere budu potpuno ukinute.

Osim Norveške, i Portugal je na dobrom putu prema pobedi nad koronavirusom. Sve mere su relaksirane maksimalno, a vlada je odlučila da sve starije osobe od 65 vakciniše i trećom dozom. Sličan trend je zabeležen i u ostalim visoko razvijenim zemljama Evropske unije. Međutim, u nekim drugim zemljama, situacija je dramatična.

U Rumuniji vlada potpuno nepoverenje u vakcinaciju, novi talas zaraze je postao ozbiljan i smrtonosan. Situacija je takva da čak ni podaci o velikom broju zaraženih ne mogu uticati da se promeni javno mnjenje po pitnju imunizacije. Teška situacija je i u Rusiji. Nepoverenje je veliko, a vlasti opet donose stare, oštrije mere, kako bi se sprečila dalja zaraza u stanovništvu.

Slična sitacija je i u Turskoj, Grčkoj, u zemljama regiona, među kojim se nalazi i Srbija. Nepoverenje je veliko, a novi talas zaraze nema milosti. Pred svima nama je još jedna neizvesna godina.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -