5.2 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju Turističke organizacije Republike Srpske

Na poziciju rukovodioca sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, Marko Radić došao je u aprilu 2021, sa mesta direktora Turističke organizacije Grada Trebinja na kojoj je proveo skoro pet godina, u periodu kada je trebinjska organizacija dobijala nagrade za aktivnosti širom regiona

TU: U septembru 2021. organizovani su „Dani Srpske u Srbiji“ u jedanaest gradova Srbije, dok je u 7 gradova predstavljen turistički potencijali R. Srpske. Kakvi su utisci sa ove manifestacije?
MR: Tokom manifestacije, zajedno sa našim partnerima iz lokalnih organizacija, predstavili smo aktuelnu turističku ponudu za tržište koje se ispostavilo kao najsigurnije za nas, što se potvrdilo i u vremenu pandemije. Stariji posetioci štanda su se interesovali za načine boravka u banjama Srpske, a među mlađima je bilo upita za predstojeću zimsku sezonu na Jahorini. Takođe, imali smo dosta upita za Trebinje, Višegrad i Banjaluku.

TU: Bili ste direktor Turističke organizacije Grada Trebinja od 2016. do početka ove godine, kako je izgledao razvitak tog grada kao turističke destinacije?
MR: Nekada je Trebinje bilo tranzitno mesto, gde bi se svratilo na kafu u prolazu na hrvatsko i crnogorsko primorje. Danas je Trebinje destinacija gde se u proseku ostaje tri i više dana. Za popularnost Trebinja u Srbiji najviše „krivimo“ Zdravka Šotru i seriju „Ranjeni orao“, pa je stoga i „Anđelkina kapija“ u Starom gradu mesto gde se turisti iz Srbije najradije fotografišu kada dođu. Trebinje je poznat vinski kraj, tu ćete probati najkvalitetnija vina, a od sorti, žilavka je broj jedan. Takođe, pored svega ostalog izdvojio bih i bogatstvo pravoslavnim svetinjama, a od modernijih i novijih zdanja kompleks „Grad sunca“ gde se nalazi i jedini hotel sa pet zvezdica u Istočnoj Hercegovini.

TU: Pred nama je još jedna skijaška sezona i Jahorina se uveliko sprema da primi skijaše. Kakva su iskustva od prošle godine i kakvi su dalji planovi?
MR: Zimus je Jahorina bila jedno od retkih otvorenih skijališta u Evropi, gde su dolazili skijaši iz svih krajeva Evrope. Dosta se poslednjih godina radilo na sadržajima kako za zimske uslove, tako i za letnji period. Odnedavno OC Jahorina gazduje Andrićgradom u Višegradu, a plan je da se turisti koji posećuju Jahorinu usmeravaju i tamo, a da se sve to upakuje sa Zaltiborom i Tarom kako bismo dobili jedan turistički prsten koji će svima biti od koristi.

TU: Kad razmišljamo o odmoru u R. Srpskoj, to je uglavnom odmor u prirodi?
MR: Da, turistička ponuda se, ako izuzmemo par lokaliteta, uglavnom zasniva na sadržajima gde se koriste prirodni resursi, a pandemija nas je na neki način nagnala da se još više okrenemo prirodi, gde smo postali svesniji bogatstva koje nas okružuje i na kojem ćemo raditi, akcentujući ponudu zasnovanu na održivosti. Imamo reke, planine, jezera, četiri parka prirode, tri nacionalna parka, nekoliko banja, sjajne rafting centre na Tari i Vrbasu. Priroda nam je dala mnogo, na nama je da strateškim pristupom izvučemo maksimum, a da pritom ne narušimo prirodu. Da joj sve ono što uzmemo, vratimo višestruko. Jedino tako sve ima smisla. Ono što bih posebno izdvojio u ovoj vrsti ponude je NP Sutjeska gde se nalazi najviši vrh R. Srpske na planini Maglić, kao i prašumski rezervat Perućica. Tu je reka Tara, a njen kanjon je drugi po dubini u svetu. U sklopu NP se nalazi i memorijalni kompleks „Dolina heroja“ posvećen bici na Sutjesci. Tu, na Tjentištu se svake godine održava i najveći muzički događaj „OK fest“ koji okuplja više hiljada mladih iz regiona koji ga posećuju. Od ove godine Turistička ponuda Republike Srpske bogatija je za via feratu „Sokolov put“, koja je instalirana na području Crvenih stijena na Romaniji. To je put, staza po planini, sa čeličnim pomagalima, sajlama, visećim mostovima, a ono što je najvažnije, bezbedna je i namenjena svima.

TU: Banjaluka je glavni grad, ima aerodrom, nalazi se negde na sredini između Beograda i Zagreba, šta još ima da ponudi kao turistička destinacija? MR: Banjaluka ima manifestacioni turizam, u gradu se nalazi tvrđava Kastel, simbol grada je dajak na Vrbasu, dok je reka Ribnik poznata po mušičarenju, tu su i Janjeske otoke, Pecka… U Banjaluci je i jedini aerodrom R. Srpske sa kojeg lete kompanije kao što su Ryanair i Wizz Air.

TU: Kakvi su vam planovi za naredni period?
MR: Okrenuli smo se digitalnoj transformaciji, uradili smo promotivni film za koji smo dobili 16 nagrada i na taj način smo bili prisutni na tržištu i u vreme potpune obustave aktivnosti. Analiziraćemo situaciju i vršiti promociju na mestima odakle će biti moguće dolaziti. Takođe, nastavićemo da budemo servis svim pozitivnim inicijativama i događajima od značaja.

Tekst: Bojana Ilić

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -