3.2 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Francesinja, infarkt na tanjiru

Ako vas put nanese u Porto, i želite da nešto probate tradicionalno, meštani će vas odmah pitati da li ste probali francesinju

Severni Portugal i Porto su poznati po ovom fenomenalnom specijalitetu, i imaju restorane gde se služi isključivo samo ova vrsta hrane. Na samom početku treba reći da Francesinja ne spada u zdravu ili dijetalnu hranu i za nju vrlo često u šali Portugalci kažu da je “infarkt na tanjiru”.

Francesinja je u osnovi portugalski sendvič od belog tost hleba, šunke, chipolata kobasice i pečenog mesa prelivenog topljenim sirom i ljutim umakom od paradajza i piva. Ovaj ukusni sendvič potiče iz portugalskog utočišta za gurmane, grada Porto, ali je vrlo brzo postao popularan u drugim delovima Portugala, pa čak i van ove zemlje.

Ono što je vrlo specifično za njega, osim velike količine masti koju sadrži (zbog čega je izuzetno ukusan) jeste to što se služi isključivo na tanjiru, bez obzira što se radi o sendviču. Ovaj običaj je sasvim logičan, imajući u vidu da ide sa pomfritom i prženim jajetom na vrhu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -