19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Kada se očekuje normalizacija putovanja

Potražnja za putovanjima u Evropi je direktno uslovljena stopom vakcinacije stanovništva, pa potpuni oporavak i normalizaciju ne treba očekivati pre 2024. godine

U poslednjem tromesečnom izveštaju “Evropski turizam 2021. – trendovi i perspektive” Evropske komisije za putovanja (ETC) navodi se da su sve aktivnosti vezane za putovanja i oporavak turističkog sektora direktno u vezi sa programima vakcinacije stanovnika širom Evrope.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije od svih svetskih regiona, pa se sa razlogom očekuje povećana potražnja za putovanjima. Evropske destinacije u letnjoj sezoni su već ostvarile veću potražnju od očekivanog zahvaljujući uspešnim programima vakcinacije. U narednom periodu, ističe predsednik ETC-a Luís Araújo, imperativ je da Evropa dodatno obnovi slobodu kretanja primenom humanijeg i koherentnijeg pristupa za putovanja unutar i izvan Evropske unije.

Stvaranje EU digitalnog sertifikata bilo je osnova za sigurna putovanja širom regina i to je pomoglo u pojednostavljenju prekogranične pokretljivosti. Najveći rast dolazaka u odnosu na stopu iz 2019. godine zabeležen je u Hrvatskoj koja je uspela da čak i produži letnju sezonu ostvarivši čak 1,9 miliona turističkih dolazaka u septembru, dok je Češka je zabeležila najoštriji pad sa strogim merama protiv pandemije produženim tokom cele godine.

Ukoliko se pozitivan trend vakcinacije nastavi, sasvim je realno očekivati da će se stanje u turizmu normalizovati tek negde u 2024. godini, sporije uvođenje vakcinacije u istočnoj Evropi i na nekim velikim tržištima može potencijalno odložiti oporavak, što predstavlja dugotrajni negativan rizik.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -