5.2 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Upoznavanje sa „Nevestom Jadrana“

Do sada smo na sva studijska putovanja išli kombijem, ali ovaj put uz podršku Air Montenegra do Boke Kotorske smo došli jednog nedeljnog jutra ugodnim letom avionom Embraer 195

Nakon sletanja na tivatski aerodrom naša prva stanica je bio hotel Palma u kojem smo bili smešteni prvu noć i nalazi se na samoj obali mora. Hotel poseduje svoju plažu, sobe su prostrane i komforne, a veliki deo njih gleda na more. Kombijem odlazimo do nautičkog centra Una Montenegro koji u svojoj ponudi turistima nudi i vožnju kvadovima.

Kako smo Boku posetili sredinom septembra vreme je bilo sunčano i savršeno za vožnju. Uživali smo po lepom vremenu na poluostrvu Luštica. Ručak smo imali na seoskom gazdinstvu Pony Art u selu Tići čiji su vlasnici akademski muzičari iz Beograda Žizela i Nenad. Na jednom mestu smo iskusili neverovatne gurmanluke iz njihove kuhinje, ali i dobili puno pozitivne energije koje navedeni par emituje. O Pony Art zaista ne želim puno da pišem, jer ne može da se dočara onolika lepota. Mora da se poseti.

Ispunjeni dobrom hranom, ali i pozitivnom energijom, dolazimo u apartmansko naselje Luštica bay i Hotel Chedy. Sve odiše luksuzom i prosto daje drugu dimenziju crnogorskom primorju. Večeru smo imali u restoranu The Spot. Smešten na šetalištu marine sa pogledom na horizont, to je celodnevni restoran u stilu braserije, u kome se služe sveža i zdrava jela. Sutradan nakon šetnje tivatskom rivom, katamaranom se vozimo po tivatskom zalivu i stižemo u Nikki Beach Hotel & Beach Club.

Smešten uz sam akvatorijum tivatskog zaliva sa perfektnim pogledom na ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti, ovaj objekat  čine restoran i klub na plaži, čija je ponuda fokusirana na identitetu tog brenda. Rizort sa prelepim pogledom na more i planine, sadrži i butik rizort sa 45 soba, teretanu i luksuzni spa centar. Katamaranom se vraćamo za Tivat i uplovljavamo u nautičko naselje Porto Montenegro. Jedan od pionira lukzusnog turizma u Boki je sada već opšte poznat. Ako ste mislili (kao i ja) da je projekat završen, prevarili ste se. Naime, on je tek na 45% realizacije, tako da se očekuje još novih i prelepih objekata. Takođe smo posetili Hotel Regent i imali ručak sa predstavnicima hotela. Otvoren 2014. godine, Regent je za proteklih godinu i po dana dospeo na liste najprestižnijih hotela, top destinacija, a proglašen je “Novim hotelom Evrope” od strane World Luxury Hotel Awards, nagradom koja slovi za “Oskara” u svetu luksuznog ugostiteljstva. Napuštamo Tivatsku opštinu i stižemo u sjajni Blue Kotor Bay. Rizort koji se nalazi na području pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja inovativne tipove soba, pa uz standardne i superior kategorije, nudi i nezaboravne deluxe spa sobe sa privatnim hidro-masažnim đakuzijem ili deluxe swim up sobe sa privatnim bazenom, dostupnim samo za goste koji su rezervisali taj tip sobe. U njemu smo bili smešteni, a odlični domaćini su nam pripremili neverovatno ukusnu večeru.

Ukoliko niste znali, u Kotoru postoji akvarijum koji je otvorio vrata za posetioce juna 2021. Naša grupa je takođe posetila akvarijum i bili smo oduševljeni podvodnim svetom. U prva tri meseca akvarijum je posetilo više od 8.000 posetilaca, a otvaranje izložbe na otvorenom očekuje se do kraja avgusta naredne godine. U Kotorskoj opštini obilazimo prelepi Perast i ostrvo Gospu od Škrpelja. Kada se vozite Bokokotorskim zalivom primetićete puno uzgajivačnica školjki i na jednoj takvoj smo imali degustaciju. Trećeg dana našeg boravka u Boki, posetili smo Stari grad Kotora u pratnji vodiča, a zatim imali workshop sa Bokeljskim ponuđivačima u turizmu koje nismo stigli da posetimo tokom našeg boravka. Navedni workshop, ali i ručak imali smo u hotelu Cattaro koji se nalazi u samom Starom gradu. Nakon sjajnog ručka posetili smo Risan i Rimske mozaike. Ova čuvena znamenitost, koja je sada najstariji arhitektonski spomenik u Crnoj Gori, stara je oko dve hiljade godina. Trenutno muzej predstavlja temelj antičke rimske vile Urbana sa različitim mozaičkim obrascima na podovima u svakoj sobi i atrijumom u sredini. Napuštamo Kotorsku opštinu i smeštamo se u prelepi Lazure hotel & marina. Hotel je otvoren u 2018. i reč je o kompleksu s marinom i lepo obnovljenim hotelom unutar zgrade Lazaret iz 18. veka, znamenitosti Boke Kotorske i nekadašnje Mletačke Republike. Lazure hotel je butik hotel sa ukupno 24 uređene sobe i apartmana. Zgrada u kojoj se hotel nalazi, jedinstvena je kombinacija istorije i moderno opremljenih delova u mediteranskim bojama.

Ovog leta, hotel je obogatio svoju ponudu otvaranjem nove rezidencijalne zgrade u kojoj se nalaze još 104 hotelske sobe s pogledom na marinu, vrt i planine. Tog popodneva, uživali smo na lepo uređenoj hotelskoj plaži. Večera je bila rezervisana za krunu luksuznog turizma u Crnoj Gori i poseti rizorta koji nosi naziv svetski poznatog brenda One&Only. Naši domaćini su nam priredili nezoboravnu večeru.

Poslednji dan u Boki nam je počeo obilaskom Titove vile, Galeb u Igalu. Okružena bogatom borovom šumom, pozicionirana je tako da pruža predivan pogled na ulaz u bokokotorski zaliv. Vila je izgrađena 1976. godine i celi proces je trajao samo šest meseci. Nastavljamo obilaskom Herceg Novog u pratnji vodiča, da bi posetili kuću nobelovca Ive Andrića. Put nas dalje vodi na planinu Orjen gde smo oprobali svoje planinarske veštine u avanturističkom parku Vrbanj. Naši domačini su nam organizovali degustaciju domaćih proizvoda u konobi Domestik. Ovaj porodični projekat porodice Palikuća je izrastao u neizostavnu destinaciju koju mora posetiti svaki turista u Herceg Novom. Nastavljamo do manastira Savina. Postoji verovanje da je pred svoje poslednje putovanje kralj Aleksandar Karađorđević nagovestio svoj kraj. Ne znajući, kralj je slučajno uhvatio konopac takozvanog „mrtvačkog“ zvona, koje se koristi samo da bi se oglasila nečija smrt. Gori znak pred polazak na put nije se mogao zamisliti. Samo par stotina metara uzbrdo nalazi se Vinarija Savina. Predivna vina, sjajna zakuska i pogled od million dolara na vrata Boke čine ovu vinariju posebnom. Naša poslednja stanica je Hotel Palmon Bay. U njemu smo bili i smešteni, a posle napornog dana bilo je pravo zadovoljstvo relaksirati se u spa centru i uživati u sjajnoj kuhinji.

Zahvalio bih se predstavnicima turističkih agencija Kon Tiki Travel, Odeon World Travel, Barcino Tours, Ponte Travel, Olympic Travel, Jumbo Travel, Big Blue, Travel Partner i kompanije NIS a.d. na iskazanoj profesionalnosti i sjajnoj atmosferi tokom putovanja.

Boka Kotorska je po meni sastavljena od tri srca, a jedne duše. Sva tri srca imaju nešto posebno i za svakog ponešto. Odlični hoteli, zanimljiv prateći sadržaj, dobar odnos cene i kvaliteta i ono što je veoma važno topli i gostoljubivi ljudi. Nije Boka samo leti zanimljiva. Ona je vanvremenska, ona je “Nevjesta Jadrana”.

Ant.

Zahvaljujemo se Danici Banjević ispred TO Tivat, Jovanu Ristiću iz TO Kotor i Daliboru Vukoviću iz TO Herceg Novi kao i njihovim kolegama na odličnoj organizaciji, ali i srdačnom gostoprimstvu. Takođe, zahvaljujemo se Dragani Frantov Nikolić i Kseniji Vujošević iz Air Montenegro na podršci.

Tekst: Miroslav Mladenović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -