23.6 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Bosna i Hercegovina prkosi pandemiji?

Da li su skijališta i ostali turistički sadržaji u Bosni i Hecegovini neka vrsta masovne imunizacije, i da li to najavljuje kraj pandemije, pitaju se svi strani mediji u svetu i regionu…

U Bosni i Hercegovini još uvek nema i neće izgleda ni biti kovid propusnica. Ta pravila važe za sve ugostiteljske objekte i za ulazak u zatvorene prostore. Vlasti su odustale od primenjivanja pravila VTP, “vakcinisan-testiran-prebolio” koje je trebalo da stupi na snagu 20. decembra. Restorani i kafići su puni gostiju, situacija je kao da se pandemija nija ni desila.

Strani mediji izveštavaju o velikom broju turista na skijalištima. Kako navodi Asošijeted Pres, samo jedan od mnogih medija, hiljade skijaša iz cele zemlje, Balkana i Evropske unije zadovljno je skijalo kroz svež sneg na planinskim obroncima BiH nakon zvaničnog početka sezone 4. decembra.

Od stranih turista se ne traži da pokažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku ili negativnom testu da bi mogli na skijaške staze, u restorane, barove ili ostale zatvorene objekte. Iako su na snazi obaveze za nošenje maski u zatvorenom i socijalno distanciranje, njihova primena i dalje je nasumična, piše novinska agencija Asošijeted Pres.

Iako nadležni smatraju da je epidemiološka situacija stabilna, lekari koji su svaki dan u direktnom kontaktu sa bolesnicima izražavaju veliku zabrinutnost zbog povećanja broja kritičnih pacijenata. Osim toga, procenat vakcinisanih građana je daleko ispod očekivanog broja, trenutno oko 22%. Ovaj broj ostavlja mesta za brigu, ako imamo u vidu da Nemačka ima preko 70% vakcinisanih građana…

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -