11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Gotika za početnike, Janjoš Hunjadi i grof Drakula

Korvin je jedan od najvećih dvoraca u Evropi, i svakako je jedna od najupečatljivijih srednjovekovnih građevina u Rumuniji koja se i nalazi na listi sedam čuda ove zemlje

Zamak Korvin ili Hunjadi je najlepše zdanje gotičko-renesansne arhitekture u Transilvaniji. Nalazi se u centralno-južnoj zoni Rumunije, tačnije u oblasti Hunedoara, otprilike dva sata vožnje od Temišvara što ga čini vrlo pristupačnim za posetu.

Izgradnja dvorca započela je u 15. veku, na inicijativu Janka Hunjadija, i podignut je na mestu zamka koji je prethodno podigao kralj Karlo I. On danas u svojim prostorijama, ima ih oko 50, čuva bogatu riznicu predmeta i umetničkih dela iz srednjeg veka.

Korvin zaista impresivno izgleda, ima puno tornjeva i kula i predivno unutrašnje dvorište. Prvenstveno je služio za odbranu, ali takođe i za ugodan i luksuzan život tadašnjeg plemstva. On, pored svoje lepe spoljašnosti, krije puno tajni u sebi koje i nisu baš tako lepe i prijatne.

Podrumi dvorca služili su kao zatvorske ćelije, a tu je prema legendi svojevremeno bio zatvoren i Vlad III, poznatiji kao Drakula. Iako je ovaj podatak pomalo i diskutabilan, ipak je poslužio kao inspiracija Abrahamu Stokeru da napiše čuveni roman Drakula.

Sam grad Hunedoara u kom se nalazi dvorac je izuzetno neprivlačan i neugledan, što ne sme biti razlog da se ne poseti ovaj arhitektonski biser, jedinstveno utvrđenje sa elementima gotike, renesanse i baroka koje će sigurno očarati svakog.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -