7.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Neoklasična i antička poslastica Atine

Plaka je istorijsko naselje Atine, formirano oko severnih i istočnih padina Akropolja. Naselje je poznato i kao četvrt bogova, sačinjeno je od lavirinta uličica sa neoklasičnom arhitekturom, što ga čini izuzetno atraktivnim i turistički poželjnim

Plaka je podignuta na vrhu stambenih oblasti drevnog grada Atine, i predstavlja jedno od najšarmantnijh naselja na svetu, baš zbog svoje bogate istorije. Ušuškano na severoistočnoj padini Akropolja, između Sintagme i trga Monastiraki, naselje je izuzetno posećena atrakcija grada Atine koju posećuje stotine hiljada turista tokom čitave godine.

U samom naselju, osim živopisnih ulica i zgrada, postoje prediivne, male crkve koje se nalaze skoro na svim mestima. Neke od njih se nalaze ispod ispod nivoa ulice i datiraju čak iz 11. veka. Pored toga, na svakom koraku se nalaze i prodavnice sa antikvitetima, zanatskim proizvodima, ali i brojne taverne u kojima se može predahnuti i uživati u tradicionalnoj grčkoj kuhinji i morskim specijalitetima.

Većina ulica je zatvorena za saobraćaj, ali morate da pazite na vesele Grke koji jure motorima ili kamionima za dostavu po ulicama. Treba istaći da je u samom naselju sve pod strogim zonskim i konzervacionim propisima, kako bi impresivni ostaci prošlosti ostali budućim generacijama.

Svaki putovanje u Plaku otkriva više od upoznavanja sa istorijom, tamo se upoznaje jedan poseban narod, meštani koji će vas sigurno oduševiti. Oni nastavljaju vekovnu tradiciju, i sa svojim malim radnjama i pričama u ovoj šarmantnoj atenskoj četvrti, čine Plaku autentičnim delom drevne, ali i moderne grčke istorije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -