13.7 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Najekstremnije degustacije vina širom sveta

Vinska degustacija danas predstavlja pravu avanturu, od vožnje borbenih aviona do ronjenja u morima. Šta sve u ponudi imaju ljubitelji vina?

Vinari retko kad beže od inovacija, i suočeni su sa ekstremno velikim rizicima, mrazevima, požarima, bolestima vinograda i ostalim nedaćama koje ih mogu zadesiti. Kad je COVID-19 stupio na scenu, mnogi vinari su promenili dotadašnju praksu, pa su nudili potpuno nove aktivnosti, od virtualnih degustacija do vinskih hotela.

Kako pravila okupljanja nastavljaju da se menjaju, mnoge vinarije su preselile svoje prostore za degustacije na otvoreno, nudeći potpuno nove aktivnosti. Od ronjenja sa bocama u podvodnom vinskom podrumu do spuštanja niz stenu i degustiranja vina “na slepo” u pećinama, ova aktivnost je još jednom potvrdila da može biti uzbudljiva i neočekivana avantura. Izdvajamo nekoliko interesantnih.

Vožnja kajakom u vinogradima Chatham, Eastern Shore, Virginia

U ovoj vinariji, gosti veslaju kajacima kroz rečne rukavce koji vijugaju oko vinograda. Po pristajanju, očekuje ih degustacija i besplatna boca vina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chatham Vineyards (@chathamvineyards)

Vožnja borbenim avionom, Leclerc Briant, Montagne de Reims, Francuska

Ova vinarija nudi potpuno novo iskustvo, gde gost leti u borbenom avionu Aero L-39 Albatros 30 minuta nad vinskom regijom Champagne. Profesionalni pilot izvodi akrobatske manevre pre nego što gostu dopusti da preuzmete kontrolu. Iskustvo se završava finom degustacijom u Leclerc Briant vinariji.

Degustacija “na slepo” u pećini, Dolina Soče, Slovenija

U Dolini Soče Johannes Bergfors, osnivač Meeting Mountains u Sloveniji, ima drugačiju ideju o tome šta podrazumeva degustacija “na slepo”. U partnerstvu s vinarijom Kabaj vodi goste duboko u pećinu Srnicu na obilazak i degustaciju tri vina u potpunom mraku.

Lampara Ribolov u La Scala Fenicia, Italija

U vinariji La Scala Fenicia, pored berbe grožđa i degustacije vina, gosti mogu da učestvuju u noćnom lovu na inćune koji se odvija čamcima “cianciole cetaresi”. Reč je o oživljavanju drevne ribarske tradicije, gde se uz svetlost fenjera postavljenog na krmi, privlači riba koja zatim ostaje zarobljena u ribarskim mrežama.

Ronjenje za vinom, Hvar, Hrvatska

Nedostatak svetla i stalna temperatura Jadranskog mora stvaraju idealne uslove za čuvanje i odležavanje vinske kolekcije u Maslina Resortu. Počevši od leta 2021. godine, gosti mogu provesti pola dana u učenju ronjenja pre nego što ih sertifikovani instruktor odvede 8 metara ispod površine mora u jedan od dva podvodna vinska podruma kako bi odabrali svoje vino za večeru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maslina Resort (@maslinaresort)

Degustacije i trčanje u podrumima Battle Creek, Portland, Oregon

Kada vinarka Sarah Cabot ne pravi vino, ona igra fudbal za lokalni tim i organizuje grupe od 8 do 10 ljudi koje odlaze u vinograd ili lokalni park na 60-minutnu degustaciju na terenu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -