10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Maslinari iz regiona formiraju Centar za maslinarstvo

Osnovni cilj ovog projekta je uspostavljanje prekogranične saradnje zemalja regiona kroz osnivanje Centra za maslinarstvo, a centar će biti mesto u kom će se izvoditi zajednička istraživanja na polju razvoja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja

Maslinarska društva iz našeg regiona su formirala zajednički projekat „Jačanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja u programskom području kroz prekograničnu saradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, COOPeR (Interreg – IPA CBC)“. Cilj projekta je formiranje sveobuhvatne, zajedničke baze podataka o maslinarskoj proizvodnji za sve tri zemlje koje učestvuju u projektu.

Centar za maslinarstvo ima za cilj da izradi digitalnu bazu podataka o maslinarskoj proizvodnji koja će biti prilagođena celom području obuhvaćenom projektom, a takođe i da prikupi informacije o proizvođačima, zasadima maslina, načinu kultivisanja i održavanja, proizvodnji i plasiranju maslinovog ulja. Osim toga, centar će pružati i  institucionalnu i stručnu podršku o brigama i potrebama  maslinara za dalji razvoj i napredak ove delatnosti.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -