14.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Uživaj u magiji Foče

Brojne su turističke atrakcije opštine Foča koje privlače turiste iz celog sveta, a posebno one ljubitelje avanture i adrenalinskog doživljaja

Zasigurno najveće atrakcije ovog kraja su Nacionalni park Sutjeska, kanjon Tare i Peščane piramide, koje su svojevrsni simboli prepoznatljivosti ovog prostora i razlog dolaska velikog broja turista.

Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u BiH, a slobodni smo da kažemo i jedan od najlepših nacionalnih parkova u ovom delu Evrope. Osim prirodnih tu su i kulturno-istorijske vrednosti, spomenici iz Drugog svetskog rata, gde se posebno izdvaja Dolina heroja na Tjentištu i Spomenik Bitke na Sutjesci. Tu je i jedna od poslednjih evropskih prašuma – Perućica, o čijoj se lepoti, prirodnom bogatstvu i vrednostima nadaleko zna.

Peščane piramide u Foči predstavljaju redak prirodni fenomen koji se u svetu nalazi na svega pet ili šest lokacija. Interesantne su po tome što u njihovom nastanku čovek nije imao nikakvog uticaja, a one i dalje rastu, oblikuju se, usled delovanja erozije, kiše, mraza, sunca i vetra.

 

Pravu adrenalinsku atrakciju na području opštine Foča predstavlja ponuda raftinga na reci Tari, koja privlači ljubitelje prave avanture i ekstremnog doživljaja vožnje kroz najdublji kanjon u Evropi, i drugi po dubini u svetu, posle Kolorada. Nakon duge avanture u čamcu očekuje vas prava gozba, od domaćih specijaliteta u nekom od brojnih rafting kampova koji nude smeštaj, boravak i fantastičnu gastronomsku ponudu ovoga kraja.

Osim raftinga i planinarenje je poseban doživljaj, imajući u vidu brojne planinarske staze koje se nalaze na teritoriji opštine. Svakako najveći izazov predstavlja planinarenje do najvišeg vrha u BiH – Maglić (2386 m). Ne treba zaboraviti ni uživanje u ostalim avanturističkim sadržajima kao što su: biciklizam, vožnja kvadovima, jahanje, kanjoning…

Za ljubitelje dobre zabave tu je i jedan od najpoznatijih regionalnih muzičkih festivala, i jedan od retkih koji se održava baš u samom srcu nacionalnog parka, u potpuno prirodnom ambijentu. Reč je o Nektar OK Festu, koji okuplja veliki broj posetilaca iz cele regije, Evrope, ali i sveta.

Samo deo ovih lepota pogledajte u najnovijem promo filmu Turističke organizacije opštine Foča, pod sloganom „How do you say Foča??!“, koji vas vodi na opisane destinacije.

 

 

 

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -