13.7 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Zeleni turizam Slovenije

U pandemijskim godinama koje su iza nas bilo je dosta vremena da se razmisli o negativnom uticaju čovečanstva na planetu i o tome šta trebamo da uradimo po tom pitanju. Od održivijeg putovanja i odgovornijeg ponašanja, zemlje Evrope su već preduzele određene korake, a jedna od njih se nalazi i u našem regionu

Slovenija je odlučila da ozbiljno i savesno pristupi problemu održivog i odgovornog turizma. Upravo zbog toga, kao što su slično već uradili Vels, Kostarika, Butan ili Italja, Slovenija je uvela takozvanu “zelenu šemu”.

Zelena šema je program koji za cilj ima da podstakne sve hotele, turoperatore i restorane da podrže ekološki prihvatljivije prakse kroz određenu sertifikaciju.

Ovaj proces podrazumeva 11 koraka neophodnih ka pridruživanju, i uključuje izradu redovnih izveštaja o okolini, formiranje „zelenog tima” za podizanje svesti i konstantnu evaluaciju na svake tri godine.

Pogodnost je što će nacionalna turistička zajednica aktivno promovisati sve kompanije koje pristupe programu. Ljubljana je već je na popisu, a kompletan popis restorana, smeštaja i atrakcija možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -