12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Paški sir, bura i sasvim (ne)obične ovce

Pag je nekako nepravedno ostavljen na milost i nemilost vremenskim uslovima, posebno udarima bure, koja je u velikoj meri i formirala izgled ostrva. Retka i slaba vegetacija, kamenje i površina koja podseća na Mesec samo na prvi pogled čine da ostrvo izgleda neplodno i beživotno, što je velika zabluda i greška

Ostrvo Pag je po veličini peto ostrvo u Hrvatskoj, i njegove obale su najrazuđenije na celoj obali Jadranskog mora. Iako su ostrvo definisali snažni udari bure, to nije bilo nužno štetno ili nepovoljno po život na ostrvu. Upravo bura je zaslužna za jedan od najcenjenijih proizvoda sa Paga, a radi se o najboljem ovčijem siru na svetu.

Paški sir se dobija od ovaca koje pasu isključivo na ostrvu, a kvalitet sira poboljšava jak vetar koji praktično “posipa” morskom solju polja sa biljkama što ovčjem mleku daje jedinstven ukus.

Na ostrvu ima oko 40.000 izdržljivih, autohtonih ovaca zvanih paške ovce, koje su i najzaslužnije za Parški sir, inače ponos ostrva. Paški sir je stalno na naslovnim stranicama, nagrađen je na Global Cheese Awards 2017., takođe na Super Gold Award na World Cheese Awards 2018. a na domaćem tržištu gotovo i da nema nagrade koju nije osvojio.

Osim toga, Paški sir je 2019. godine postigao ZOI status (zaštićene oznake izvornosti), hrvatski nacionalni ekvivalent PDO (protected designation of origin) Evropske unije, koji precizira da paški sir može biti napravljen samo na Pagu od mleka paške ovce i soli sa ostrva. Sir sazreva  od 2 do 18 meseci, nakon čega je i spreman za konzumiranje.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -