10.8 C
Belgrade
petak, 1 decembra, 2023

Meteori, manastiri ni na nebu ni na zemlji

Manastiri Meteori (grč. Μετέωρα — lebdeće stene), kompleks pravoslavnih manastira u blizini grčkog grada Kalambake u zapadnoj Tesaliji, oduvek je privlačio izuzetnu pažnju kako zbog neopisive lepote prirodnog fenomena, tako i zbog značaja za crkvu, kao najvredniji skup manastira u Grčkoj posle Svete gore. Međutim, iako već dugo predstavljaju turističku atrakciju, manastiri na Meteorima su i dalje obavijeni velom misterije jer se ne može reći sa sigurnošću ni kada, ni kako su izgrađeni, a takođe je neizvesno vreme i način formiranja stubova-stena

Prema legendi, na mestu gde je danas Tesalija nekada je bilo more. Peščane stene iznikle iz morskog dna vekovima su klesane vremenskim nepogodama i vrelim grčkim suncem. Drevne litice su bile idealno utočiste za askete koji su želeli da se približe nebu i Bogu, pa su u praznim pećinama provodili svoj život u miru i molitvi. Prvi stanovnici Meteora naselili su ih još u 9. veku kada nastaju i izdvojene, usamljene ćelije-skiti. Vizantijski manastiri na prirodnim stubovima sagrađeni su tek dolaskom monaha sa Atosa koji su se spasavali pred najezdom Turaka krajem 13. veka.

Danas postoji 6 manastira u kompleksu (od ukupno 24) i svi su otvoreni za javnost: Veliki Meteor, Varalam, manastir Sv. Varave, Sv. Nikola Anapauski, Sv. Stefan i manastir Sv. Trojice. Još jedna legenda kaže da se osnivač manastira, Sveti Atanazije nije sam popeo na nepristupačne stene, već ga je tamo odneo orao. Dvadesetih godina prošlog veka u kamen su uklesane stepenice, jer su pre toga ljudi morali da koriste užad i koturove kako bi se popeli na vrh.

Na Meteore se može otići u okviru ponude organizovanih izleta u svim letovalištima od Solunske i Olimpske regije, Jonske obale, kao i na Halkidikiju. Ukoliko se ipak odlučite da ih obiđete nezavisno od letovanja, Meteore je najbolje posetiti u proleće kada je sve zeleno, a sa visine koja premašuje 300 metara se pruža nezemaljski pogled na dolinu.

Kada je ovakvo putovanje u pitanju, poželjno je zaključiti polisu putnog osiguranja koje štiti osiguranike od nepredviđenih neprijatnosti, nezgoda ili bolesti. Mi vam predlažemo Triglav putno osiguranje.

Pored toga što Meteori čuvaju bogatu pravoslavnu tradiciju i predstavljaju impresivan primer monaškog života, ove stenovite visoravni su impresivan prirodni fenomen, velike geološke starosti. Od 1988. godine Meteori se nalaze na UNESCO listi svetske baštine.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -