25.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Božje niti

Da biste pojeli najređu testeninu na svetu, prvo morate obaviti versko putovanje, odnosno hodočašće u dužini od skoro 40 kilometara, kako biste zaslužili taj božanski dar

Prema lokalnom običaju, dva puta godišnje hodočasnici na Sardiniji putuju pod okriljem noći. Oni hodaju solidarno i skromno, odričući se sna i skloništa, i ponekad ih bude čak i par hiljada. Putovanje od 40 kilometara se završava u gradiću Santuario di San Francesco.

Ovo putovanje nema samo spriritualni i duhovni karakter, na samom kraju hodočasnici dobijaju nagradu u vidu najređe testenine na svetu. Su filindeu, što u prevodu znači „božje niti” prave samo tri žene na Zemlji, žive na Sardiniji, od kojih jedna baš u gradu Santuario di San Francesco.

Sastojci su jednostavni, brašno, voda i so. Služe se obično sa supom ili čorbom od ovčetine sa ljutim pekorono sirom. Sve jednostavno, prirodno i primitivno. Samo na prvi pogled.

Napraviti testeninu, međutim, praktično je nemoguće. Inženjeri iz kompanije Barilla su bezuspešno pokušavali da naprave mašinu koja bi mogla da reprodukuje “ručnu” tehniku pravljenja. Slavni kuvar Džejmi Oliver je takođe posetio Sardiniju u nadi da će svladati neuhvatljivu tehniku pravljenja ovog specijaliteta, međutim, nakon par sati je odustao.

Paola Abraini, stručnjak i majstor za su filindeu, kaže da je najteži deo “razumeti testo svojim rukama”. Smesu mesi dok ne postane poput gline za oblikovanje, a zatim nastavlja da je obrađuje dok ne dobije formu kakvu želi. Kada testo izgubi elastičnost, ona umoči prste u posudu sa slanom vodom. Kada mu je potrebna vlaga, neslana voda ide na ruku. Stvar je u ravnoteži, kao kod džedaja u Ratovima Zvezda!

Kad konzistencija dosegne savršenstvo, testo se razvlači u fine rezance koji se slažu jedan preko drugog. Su filindeu se onda u drvenom ramu ostavlja da se suši na suncu, dok ne očvrsne i postane najređa pasta na čitavom svetu. Ovaj lokalni specijalitet se smatra izuzetnim, i predstavlja deo zaštićenog materijalnog nasleđa Italije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -