12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Kad kreće naplata ulaza u Veneciju?

Iz Opštinskog veća za turizam u Veneciji saopšteno je da će obaveza rezervacije dolazaka u grad i plaćanje ulaza početi od 2023. godine, međutim, sa tom praksom će se započeti već ovog leta, jer novi turistički koncept ovog grada podrazumeva promenu dosadašnje prakse shvatanja turizma

Veneciju svake godine poseti oko 20 miliona turista, što je otprilike jednako broju turista koji posete Hrvatsku. Nove mere, osim zabrane pristajanja kruzera i naplate ulaska u grad, podrazumevaće novi pristup turizmu. Turisti koji žele da posete Veneciju će morati ove godine da onlajn rezervišu posetu, a od sledeće godine će se uz obaveznu rezervaciju plaćati i 10 evra ulaz u grad.

Venecija je tokom pandemije koronavirusa imala mali predah od turista, i masovni turizam želi da ostavi iza sebe. Njih više ne zanimaju turisti koji dolaze na jednodnevni izlet, njih ne interesuju turisti koji dolaze samo da naprave selfi pored mosta ili gondola, oni se opredeljuju radije za turiste koji će u Veneciji da provedu nekoliko dana. Upravo zbog toga, gradske vlast će zahtevati od turista rezervacije poseta, baš kao što je to bio slučaj tokom pandemije, a to će važiti i za jednodnevni ulazak u grad.

Turistima će posebno biti skrenuta pažnja na sve one sadržaje koji su inače van turističkih interesovanja, najviše zbog kratkog boravka koji traje samo par sati. Za turiste će biti otvorene stare dvorane, biće dostupni za posete i stari istorijski hoteli i svi ostali interesantni kulturno-istorijski sadržaji. Kao primer, gradske vlasti ističu kako turisti moraju obavezno da posete najstariji kafić u Evropi, koji kontinuirano radi od 1720. godine, u kom je još čuveni Kazanova šarmirao dame.

Nakon pandemije pažnju turista su privukle i zanatlije, lokalni dizajneri i proizvođači autentičnih suvenira. Venecija je to prepoznala, videla promenu kod putnika i želi samo da ih “pogura” u pravom smeru.

Novi turista je spreman da potroši, on želi kvalitet, želi da proviri u svaku usku venecijansku uličicu. On želi da uspori i da na miru čuje priče meštana, da uz čašicu razgovora sa njima doživi pravi duh Venecije. Turisti danas Veneciju vide drugim očima, a na gradu je da im to i obezbedi. Na taj način će i sebi obezbediti opstanak.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -