17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Meksičke školjke – gordite

Da li ste ikad bili u restoranu koji služi meksička jela i pitali se koliko su autentična? Između sendviča sa sirom na žaru i takosa punjenih čedarom, u restoranima su dostupne mnoge amerikanizovane verzije meksičkih jela

Jedan od najpopularnijih meksičkih specijaliteta je gordita. Iako zbog svoje pržene i punjene prirode deluje potpuno američki, to je autentična hrana u meksičkoj kulturi. Ovaj specijalitet je izuzetno popularan i van Meksika i poznat je još kao „meksičke školjke gordite“ jer tako napunjene podećaju na morske plodove.

Dekadentne meksičke školjke gordite
Photo: iStock

Šta su tačno gordite?

Nažalost, postojalo je toliko različitih verzija ovog jela da je teško reći šta je pravo, a šta nije. U suštini je bitno razumeti što ovo jelo tradicionalno podrazumeva. Tradicionalna meksička gordita se pravi od testa za tortilje, nakon čega se filuje sirom, mesom, povrćem ili raznim sosevima. Posle punjenja cele gordite se prže na ulju.

Magare u testu, saznajte više.

Meksičke gordite su odlične u bilo koje doba dana, iz bilo kog razloga. Iako se ne jedu često za doručak, ne postoje pravila koja kažu da ne možete započeti dan s malo prženog testa. Na kraju, šta je krofna, ako ne prženo testo…

U suštini, gordite se ne smatraju jelom, tj obrokom. Nisu baš velike i odlično su predjelo ili međuobrok. Budući da se smatraju uličnom hranom, uobičajeno je poručiti ih na poslovnoj pauzi ili tokom šetnje po gradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -