7.7 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Sve čari zlatne slovenačke Istre

Da bismo upoznali područje koje je specifično po vrhunskoj gastronomiji, odličnim hotelima i brojnim prirodnim bogastvima, krenuli smo na put ka Sloveniji. Slovenačka Istra nije velika, ali je potrebno dosta vremena da se upozna. Upravo zbog toga smo i odlučili da sa kolegama iz turističkih agencija iz Srbije podelimo sve lepote ove zemlje i ljubaznost naroda koji je oduvek znao kako biti pravi domaćin 

Naš prvi susret sa Slovenijom je bio u Ljubljani, u hotelu Four Points by Sheraton Mons. Nakon srdačne dobrodošlice i aperitiva, krenuli smo u obilazak hotela. Hotel je moderan i čini nam se jako prijatan, posebno zbog činjenice da se nalazi van grada, u jednoj posebnoj šumskoj oazi. Nakon ručka u prelepom restoranu sa “open kitchen” konceptom krenuli smo ka Izoli.

Naša sledeća stanica je bila Izola, grad na samoj obali mora. Nakon obilaska hotela Cliff, sasvim odgovarajućeg imena jer se nalazi na samoj ivici, pauzu smo napravili u bašti restorana Kamin, sa predivnim pogledom ka pučini. Sa terase, čini nam se, može se videti čak i italijanska obala kad je lep dan. Nakon predaha, krenuli smo ka Portorožu.

U ovom mondenskom gradiću smo bili smešteni u Grand hotelu Bernardin, koji je poznat po tome da se recepcija nalazi na desetom spratu, a da su sve sobe ispod, imajući u vidu da se hotel nalazi na litici. Svaka soba, pored luksuza, obezbeđuje i neverovatno lep pogled ka moru, pa je odmor na terasi sasvim posebno iskustvo. Nakon dobrodošlice i odmora, krenuli smo u obilazak još jednog poznatog portoroškog hotela. 

Posetili smo Kempinski Palace hotel koji se nalazi u srcu grada. Treba navesti da je ovaj hotel zbog istorije, arhitekture i značaja lokalno poznat kao “Beč na moru”. Nakon upoznavanja sa sadržajima hotela, imali smo čast da večeramo u restoranu Sophia, čije je vrhunsko fajn dajning iskustvo prepoznao i čuveni Mišlenov vodič. Ovaj restoran je ime dobio po čuvenoj glumici Sofiji Loren. 

Ujutru smo nastavili sa obilaskom hotela u Portorožu. Na redu su bili LiffeClass hoteli gde su kolege iz Srbije mogle da se upoznaju sa njihovom hotelskom ponudom. Nastavili smo dalje ka Kopru, gde smo u društvu vodiča proveli fantastično vreme u obilasku grada. Posetili smo i lokalnu radnju Barba Sol koja proizvodi unikatnu morsku so sa različitim ukusima. Ručali smo u restoranu Kogo, nakon čega smo obišli i vinariju Vinokoper, u čijem se sklopu i nalazi restoran. Tokom obilaska vinarije smo od vodiča saznali mnoge interesantne stvari vezane ne samo za vino, već i za istoriju regiona. U sklopu vinarije se nalazi i stara drvena bačva za čuvanje vina od preko 40.000 litara, najveća u staroj SFRJ.

Dan smo nastavili u mestu Marezinge, gde smo imali prilke da degustiramo vino iz čuvene vinske fontane. Uz čašu vina i dobrodošlicu koju su nam priredili domaćini nastavljamo ka Biljnom raju Slovenačke Istre koji se nalazi u selu Trsek, gde smo sa domaćinima proveli nekoliko sati u razgovoru o bioenergiji i biljkama. Dan završavamo u jako lepom Grand Koper hotelu, luksuznom hotelu u srcu starog grada Kopra. 

Sledeći dan je bio rezervisan za Portorož i Piran. Prva stanica je bio Aerodrom Portorož, gde u smo u prijatnom razgovoru sa domaćinima saznali da postoji mogućnost panoramskog razgledanja grada avionom. Iako ovaj aerodrom nije namenjen za sletanje većih komercijalnih aviona, on je važan infrastrukturni objekat jer u velikoj meri može da oplemeni turističku ponudu ovog kraja.

Nakon aerodroma, nastavili smo dalje ka uzgajivačnici ribe Fonda, gde smo iz prve ruke naučili sve o organskom uzgoju brancina i orade, što smo kasnije mogli i da degustiramo. Ovaj sadržaj je posebno bio interesantan kolegama, jer se osim edukativnog dela dobije prilika da se na praktičan način, iz čamca, sve to i doživi. 

Od uzgajivačnice Fonda nastavljamo brodićem do prelepog Pirana, gradića kog smo svi nestrpljivo čekali da vidimo. Nakon obilaska grada i razgovora sa vodičem, osvežili smo se na Nebeskoj terasi u hotelu Piran, mestu sa kog se možda i najbolje vidi srce starog grada i obala.

Naša sledeća stanica je bila restoran Marina u istoimenom hotelu, gde smo ponovo imali čast da degustiramo specijalitete koje je Mišlenov vodič uvrstio u svoju selekciju. Nakon ručka smo posetili muzej Izolana, obišli grad i posetili jako lep DeGrassi butik hotel, gde su nas domaćini dočekali sa osveženjem. 

Veče smo proveli u hotelu Grand Koper, gde su nas predstavnici dočekali sa novim gastronomskim čarolijama. Večerali smo u bašti hotela, na samoj obali mora u starom delu grada, što je ostavilo poseban utisak na sve.

Poslednjeg dana našeg boravka u Sloveniji napuštamo primorje i krećemo ka kontinentalnom delu Slovenije, ka Predjamskom gradu i Postojnskoj jami. Predjamski grad smo obišli sa vodičem koji je bio naš domaćin tokom boravka, upoznali smo sve što ovaj nesvakidašnji dvorac nudi turistima i krenuli ka Postojnskoj jami. Interesantno je navesti da je ovaj sistem pećina među najpoznatijim u Evropi i da u njemu živi endemska vrsta čovečje ribice, koju smo imali prilku i da vidimo. Čuli smo da je u samoj pećini vrlo hladno, u šta smo se vrlo brzo i uverili.

Puni utisaka, krenuli smo dalje ka hotelu Jama, koji se nalazi pored same pećine. Hotel je moderan, diskretno ušuškan u prirodu i ambijent, i tu smo imali prilku da, uz ručak, od domaćina saznamo sve što je interesantno vezano za lokalitet i sam hotel. Nakon razgovora, napuštamo Postojnsku jamu i Sloveniju, s jedne strane tužna srca jer odlazimo, a s druge strane bogatiji za fina, jedinstvena iskustva koja su nam pružili dragi ljudi i ova divna zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -