12.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Žirolata, skrivena dragocenost Mediterana

Ovo ostrvo nazvaju još i “planina u moru”, jer je pejzaž izrazito planinski čiji najviši vrh dostiže čak 2.710 metara. Na njemu nema industrije, nema ni izražene poljoprivrede, sem nešto vinograda i maslinjaka. Ostrvo živi isključivo od turizma, jer nudi prijatnu klimu, predivne plaže i planinske staze za aktivan odmor

Korzika je po veličini četvrto ostrvo u Mediteranu, i najveće ostrvo koje nema nikakve veze sa vulkanima. Obuhvata površinu od 8.600 kvadratnih kilometara i administrativno pripada Francuskoj, nalazi se na severu Mediterana između Ligurijskog i Tirenskog mora. Jedna od najpopularnijih destinacija na ostrvu je, u zavisnosti od toga ko kako izgovara, Žirolata ili Đirolata (Girolata).

Na severozapadnom delu Korzike nalazi se po mnogima najlepši zaliv na svetu. Upravo na njemu se nalaze dva prirodna rezervata sa Uneskove liste svetske baštine. Do prirodnih rezervata se može doći isključivo brodom i ceo zaliv je poznat po oštrim stenama, “strašnim” liticama i brojnim zalivima. Ovo dramatično okruženje, s malim selom okruženim morem, koje se penje uz visoke planine, stvara vrlo impresivnu sliku.

Savršena destinacija za zaljubljene, saznajte više.

Žirolata broji oko 200 stanovnika i u selu se nalazi nekoliko znamenitosti koje treba posetiti, poput tvrđave i kule. Najveća zanimljivost ovog mesta je bogat biljni i životinjski svet, kao i kristalno čisto more. Mesto je kao idealno za pristajanje jahti i brodića, a peščana plaža s jedne strane i bogata istrorija i kultura s druge strane, samo su deo sadržajne ponude ovog magičnog ostrva.

U slučaju da je sve popunjeno, postoje brojni izleti brodićem sa okolnih ostrva. Žirolata, skrivena dragocenost Mediterana, se za tren oko pretvara iz vrlo mirnog sela u uspešnu turističku destinaciju tokom leta. Više o Žirolati i Korzici pronađite na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -