10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Giros, pravi ukus Grčke i Mediterana

Ovaj specijalitet je nešto što svakog oduševi na prvi zalogaj. To je specifičan ukus vezan sa slanu morsku vodu i žarko sunce Mediterana, i uvek mu se rado vraćamo. Ko god da je bio u Grčkoj, obavezno je morao da proba giros, jedinstven specijalitet grčke kuhinje

Giros je pravi ukus Grčke i Mediterana, i radi se jednom od najpopularnijih grčkih uličnih specijaliteta. Samo ime Giros potiče od grčke reči gheereezo, što znači okretati, a odnosi se na vertikalan ražanj koji se stalno okreće dok se na njemu meso peče. Postoje tvrdnje da je giros nastao u vreme Aleksandra Velikog, kada su njegovi vojnici stavljali meso na svoje mačeve i pekli ga na vatri.

Prema drugim tvrdnjama, giros je nastao 1920ih godina. Migranti koji su u Grčkoj našli dom su otvarali prodavnice i pravili male rupe u zidovima, gde su pekli meso i prodavali ga stanovništvu. Tek nakon akon Drugog svetskog rata, girosi su stekli popularnost i proširili se po svetu.

Giros, pravi ukus Grčke i Mediterana
Photo: Pexels/Meruyert Gonullu

Giros, pravi ukus Grčke i Mediterana

Giros se sastoji od mesa, uglavnom od svinjskog i polećeg, a postoji i od jagnjećeg mesa. Meso se pakuje u slojevima na ražanj, dok se obično masniji delovi mesa stavljaju na vrh, kako bi masnoća “podmazivala” meso ispod. Ispečeno meso se zatim reže na tanje slojeve, odnosno komade, i pakuje u tortilju ili čuvenu gyro pitu. Od priloga ide paradajz, krastavac, crni luk, pomfrit i obavezna tzatziki salata.

Gozleme, turske palačinke sa roštilja, saznajte više.

Na prvi pogled on deluje kao nešto jeftino, kao običan sendvič. Rekli bismo da ne spada u luksuzne specijalitete čija je priprema komplikovana ili cena visoka. Međutim, giros je pronašao svoje mesto, i postao jedno od omiljenih svetskih jela. Treba navesti da je grčka, odnosno mediteranska kuhinja jedna od najzdravijih na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -