11 C
Belgrade
petak, 1 decembra, 2023

Grčka, Turska i Španija obaraju rekorde

Prema prvim statističkim podacima, sva poznata letovališta na Mediteranu obaraju turističke rekorde. Sve tri zemlje koje se tradicionalno biraju za letnji odmor se nalaze na korak da stignu rekordnu 2019. godinu. Čini se da nikakva kriza ni poskupljenja u svetu neće ugroziti turiste da iskoriste svoje letnje odmore

Grčka, Turska i Španija obaraju turističke rekorde. Ove zemlje naši i turisti iz regiona često biraju kada je u pitanju letovanje, što statistika potvrđuje. Grčka beleži nikad veći turistički promet na ostrvima, Španija je na pragu da stigne rekordnu 2019, dok Turska obara rekorde na nemačkom tržištu.

Dolasci međunarodnih turista u grčku regiju Južnog Egeja, uključujući ostrva Rodos, Kos, Santorini i Mikonos, premašili su nivo pre pandemije u prvih 10 dana jula za 25%. Južnoegejska turistička inicijativa (SATI) je navela da su ovakvi rezultati očekivani, imajući u vidu uspešno upravljanje pandemijom u čitavoj Grčkoj.

U Turskoj regiji Antalija, inače turistički najposećenijoj, ove godine planira svoj odmor preko 3 milona nemačkih turista. Ovaj broj je rekord, imajući u vidu da je najviše Nemaca bilo 2015, godine, tačnije njih 2.9 miliona. Do sada je registrovano preko milion nemačkih turista, koji su po prvi put po brojnosti prestigli ruske turiste, što je razumljivo.

U Španiji je slična situacija. Udruženje turističke industrije Exceltur predviđa da će taj sektor u 2022. godini generisati 152 milijarde evra. Taj prihod će se izjednačiti sa prihodom iz rekordne 2019. godine.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Slična sitacija je i sa Hrvatskom. Sve brojke iz jula meseca govore da se taj mesec izjednačio sa julom iz 2019. godine, sa tendencijom da ga možda i prestigne. Ova zemlja je od početka godine ostvarila 95% turističkih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Turistički sektor bi ove godine mogao da se u potpunosti oporavi, saopšteno je iz centralne banke. Na osnovu priojekcija, to bi moglo da se desi čak godinu ranije u odnosu na prognoze.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -