5.4 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Bokadase, autentična Italija u Đenovi

Na prvi pogled, ovo mesto izgleda kao da je zamrznuto pre nekoliko vekova. Njegovi čamci su još uvek privezani za obalu, niske šarene kućice čuvaju brojne ribarske porodice, a šum i miris mora se oseti u svakoj uličici

Bokadase (Boccadasse u doslovnom prevodu znači “usta magarca”) još uvek odbija da se povinuje modernom vremenu i svakako predstavlja jedno od najpoznatijih starih ribarskih naselja Italije. Bokadase je zapravo četvrt u Đenovi, smeštena između šetališta Korso Italia, via Kavaloti i Kapo Santa Kiara, i izlazi na Ligursko more. U naselju možete pronaći divne šarene kućice, staru kaldrmu na ulicama, ribarske brodiće i mreže koje se suše na plaži.

Bokadase, autentična Italija u Đenovi
Photo: iStock

Prema legendi, mesto je pre nekih hiljadu godina osnovala grupa španskih ribara koja se zbog jakog nevremena na moru sklonila u ovu malu stenovitu uvalu. Danas je Bokadase veoma drago stanovništvu Đenove i upravo su oni stali na put građevinskoj ekspanziji, kako bi mestašce ostalo netaknuto.

Najveća dragocenost neselja je činjenica da se tu ne radi o jednostavnom čuvanju prošlosti zbog turizma, već o živahnom i zaista vitalnom mestu u kom ribari još uvek obavljaju svoju drevnu delatnost.

Ne postoji neki poseban plan za turističku posetu ovom mestu. Posetiocima se preporučuje da besciljno lutaju uličicama, da se penju gradskim kamenim stepenicama i da nakon svega predah potraže u lokalnim restoranima. Osim toga, kažu da je ovde sladoled nešto posebno i da ga obavezno treba probati.

Bokadase, autentična Italija u Đenovi
Photo: iStock

Kad je ovakvo putovanje u pitanju, poželjno je zaključiti putno osiguranje koje štiti osiguranike od svih nepredviđenih neprijatnosti, nezgoda ili bolesti. Mi vam predlažemo Generali Osiguranje Srbija.

Interesanto je navesti da je pedesetih godina prošlog veka u blizini, na plaži „Lido di Genova“  bila postavljena modna pista za izbor Mis Italije. Titulu najlepše devojke je odnela niko drugi do čuvena Sofija Loren.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -