8.6 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Odlična godina za turizam u Bosni i Hercegovini

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini protiče odlično, i turistički radnici imaju razlog da budu zadovoljni. Nakon svih problema koji su zadesili ovu industriju u proteklim godinama, turisti se vraćaju, što je jasan pokazatelj da se ona ubrzano oporavlja 

Odlična godina za turizam u Bosni i Hercegovini. U prvih šest meseci u ovoj godini Bosnu i Hercegovinu je posetilo skoro 600.000 turista, što je više za 68.3% u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno oko 1.3 miliona turističkih noćenja, što je za 68.3% više nego 2021. godine.

Ova godina je vrlo blizu one rekordne, 2019. godine. Bosnu i Hercegovinu je tada posetilo 713.745 turista, koji su ostvarili 1.454.904 noćenja.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, domaćih turista je bilo 40.9%, dok je 59.1% bilo stranih turista. Najviše stranih turista je bilo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Nemačke, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država.

Do plaže uspinjačom, saznajte više.

Što se tiče prosečne dužine boravka, na prvom mestu su bili turisti iz Kuvajta sa prosečnim zadržavanjem od 3,3 noći. Nakon njih slede irski turisti sa 2,9 i Francuzi sa 2,8 noći. Prema vrsti smeštajnog objekta, najveći broj noćenja u prvih šest meseci ostvaren je u kolektivnim smeštajnim kapacitetima, u hotelima, sa učešćem od 93.9%.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -