20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Ada Ciganlija, predeo izuzetnih odlika

Javno preduzeće “Ada Ciganlija” je uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine pokrenulo inicijativu da najomiljenije kupalište u Beogradu postane “predeo izuzetnih odlika”

Ada Ciganlija bi uskoro mogla da postane „predeo izuzetnih odlika“. Ovaj novi status bi pomogao da se sačuva ovo omiljeno izletište i kupalište Beograđana od gradnje. Na taj način bi se sačuvala bogata flora i fauna i autentičan izgled.

Područje Ade Ciganlije se prostire na 451 hektara. Najviša kategorija zaštite na lokalnom nivou predstavlja “predeo izuzetnih odlika”, što je i krajnji cilj ove inicijative, navodi eKapija.

“Predeo izuzetnih odlika” bi imao status drugog i trećeg stepen zaštite, najviše zbog brojnosti i značaja biodiverziteta. Drugi i treći stepen zaštite podrazumeva zabranu  svih aktivnosti koje bi mogle da promene ili ugroze obeležja i svojstva ovog predela.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

To se najviše odnosi na izgradnju, seču stabala, smanjivanje zelenih površina i slično. Novi status bi unapredio bi sve ono što bi omogućilo očuvanje Ade kao prirodnog bogatstva od neprocenjivog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -