22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najstarija aktivna solana na svetu

Područje oko Stona je zahvaljujući svom geografskom položaju, plodnoj zemlji i prirodnim bogatstvima još u drevnim vremenima postalo izuzetno važno za čoveka. Područje je pružalo ljudima utočište, miran i bezbedan život i jedan od najvažnijih proizvoda u istoriji koji je oblikovao svaki dan i koji je stvarao budućnost

Najstarija aktivna solana na svetu se nalazi u Hrvatskoj, u gradu Ston. To je bajkovito mesto koje se nalazi na samom početku poluostrva Pelješac. Ovaj živopisni gradić je u svetu poznat i kao „grad soli“.

Ovaj danas miran grad je nekada bio ekonomski, politički, vojni, kulturni i saobraćajni centar zapadnog dela zemlje. Upravo zbog solane je njegova važnost kroz istoriju samo dobijala na značaju. So je nekada bio najvažniji proizvod, a ljudi su to u Stonu prepoznali.

Najstarija aktivna solana na svetu je ostala verna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje soli. Ovde se metodologija nije promenila još od antičkih vremena. Solana datira iz 14. veka, a i danas je u funkciji.

Do plaže uspinjačom, saznajte više.

Stonska solana je podeljena na bazene, od kojih svaki ima ime nekog od svetaca. Samo jedan bazen nosi ime po nekadašnjem stanovniku grada. Sve u solani je ekološko i prirodno, so se proizvodi isključivo uz pomoć sunca, mora, vetra i ljudi.  Svake godine se u solani proizvede oko 2.000 tona soli.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -