6.1 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Ljubitelji putovanja aktivniji nego pre pandemije

Nakon dve turbulentne godine, novo istraživanje Mastercard Economics Instituta pokazuje da je broj rezervacija u avio-saobraćaju, bilo da se radi o turističkim ili poslovnim putovanjima, premašio nivo pre pandemije, a takođe se uočava i sve veći broj putovanja brodovima, autobusima i vozovima. Ovo su podaci iz istraživanja kojim je obuhvaćeno 37 tržišta, a odnose se na globalno stanje industrije turizma i putovanja u postvakcinalnom, i periodu prolaska kroz pandemiju sa smanjenim merama

Prema analizi Mastercard Economics Instituta, ako se trendovi rezervacija letova nastave sadašnjim tempom, procenjuje se da će širom sveta tokom 2022. godine, leteti oko 1,5 milijardi putnika više u poređenju sa prošlom godinom. Podaci do aprila 2022. pokazuju da kako letovi u turističke, tako i oni u poslovne svrhe prevazilaze nivoe ostvarene pre pandemije. Povratak putovanjima je bila želja ljudi tokom većeg dela pandemije. Do kraja aprila, globalne rezervacije letova za turistička putovanja premašile su nivoe iz 2019. za 25%; rezervacije letova za odmor na kratkim i srednje udaljenim destinacijama porasle su za 25%, odnosno 27%. Globalno, rezervacije letova u poslovne svrhe premašile su nivoe pre pandemije prvi put u martu, dok su putovanja ka dalekim destinacijama nastavila da rastu dvocifrenim tempom u aprilu.

Takođe, vidi se oporavak i u drugim segmentima industrije putovanja koji su prethodno bili pogođeni uticajima pandemije. Globalna potrošnja u pogledu krstarenja porasla je za 62 procentna poena od januara do kraja aprila, iako je i dalje ispod nivoa iz 2019. Putovanja autobusima su se vratila na nivo pre pandemije, dok je potrošnja u okviru putovanja putničkim vozovima i dalje za 7% manja nego ranije. Putovanja automobilima su i dalje privlačna opcija za putnike, pa je zabeležen rast potrošnje na putarine i iznajmljivanje automobila za skoro 19%, odnosno 12%.

Ljubitelji putovanja aktivniji nego pre pandemije
Photo: Mastercard

Turisti na putovanjima više troše na iskustva umesto na kupovinu suvenira kada su na željenoj destinaciji i takva potrošnja je sada za 34% iznad nivoa iz 2019. godine. Najviše se plaća u barovima i noćnim klubovima (72%), zatim u zabavnim parkovima, muzejima, na koncertima i drugim rekreativnim aktivnostima (35%).

Mastercard korisnicima pruža sigurnost, udobnost i dodatne vrednosti dok se u većoj meri vraćaju putovanjima. Bez obzira na to da li je njihovo putovanje na bližoj ili daljoj relaciji, korisnici Mastercard premijum kartica izdatih širom sveta, uključujući i Srbiju, imaju na raspolaganju brojne pogodnosti uz Mastercard Premium programe kao što je Mastercard Travel Rewards. Ovaj program je osmišljen tako da putnicima osigurava automatski keš-bek, odnosno povraćaj dela sredstava, za svako plaćanje kod odabranih, prestižnih trgovaca na turističkim destinacijama širom sveta. U programu učestvuju prestižni butici, luksuzni hoteli, spa centri, izuzetni restorani, rent-a-car servisi i mnogi drugi trgovci iz različitih oblasti, tako da Mastercard Premium korisnici na raspolaganju imaju široku lepezu proizvoda i usluga čije korišćenje će sa sobom doneti i jedinstveni benefit. Plaćanje možete da obavljate na lokaciji ili online, zavisno od ponude odabranog trgovca, pri čemu se ponude unutar programa osvežavaju i proširuju kvartalno. Ukoliko se odlučite da putujete u Italiju u Furla buticima vas očekuju popusti, kao i na Hertz rent-a-car usluge. Ako je vaš izbor ovog leta odmor u Francuskoj, posetite Kooples radnje, Printemps ili Galleries Lafayette robne kuće ili HardRock Café i uživajte u benefitima koji vas očekuju. Odlučite li se da odete do Španije, pogodnosti vas očekuju u Escada radnjama.

Dodatne pogodnosti vas očekuju na aerodromima uz uslugu „Brzi prolaz aerodromskih kontrola“. Tamo unapred možete da rezervišete uslugu “Brzog prolaza” tako što ćete odabrati željeni aerodrom i odmah dobiti informaciju za koju kontrolu ostvarujete pristup posebnoj traci, koja vas vodi direktno na punkt za dostupnu aerodromsku proveru. Na ovaj način se znatno ubrzava celokupan proces čekiranja za let, a na kraju možete da rezervišete željeno vreme kada ćete ostvariti ovaj praktični benefit.

Nakon „Brzog prolaza“ očekuje vas nova pogodnost u Biznis klubovima na aerodromima u Beogradu, Beču i Sarajevu. Uživajte pre leta u hrani i piću, besplatnom Wi-Fi ili prelistajte domaću i stranu štampu i opustite se pre leta. Neophodno je samo da pri ulasku u Biznis klub pokažete vašu Mastercard® Premium karticu uz bording kartu i pasoš.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -