5.4 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Udaljena evropska sela izgubljena u vremenu

Život u Târnava Mare jedva da se promenio vekovima, pa još uvek nudi dragocen uvid u drevne tradicije. Tamo svaki dan počinje obavljanjem posla na imanju, a završava se večernjom povorkom krava. Tada se stanovnici okupljaju ispred svojih domova pastelnih boja, kako bi ispratili stada koja se vraćaju sa ispaše. Srednjovekovni gradovi Viscri, Kric, Biertan su obavljanjem ovog svakodnevnog rituala, označavali kraj radnog dana u Târnava Mare regionu

U centralnoj Rumuniji između istorijskih gradova Sighişoara, Braşov i Sibiu, u Târnava Mare reginu, nalaze se udaljena evropska sela izgubljena u vremenu. Târnava Mare je  jedan je od najintrigantnijih kulturnih krajolika Evrope.

Region su u 12. veku naselili Saksonci iz današnjih delova Nemačke, Francuske, Belgije, Luksemburga i Holandije. Njih je pozvao da se dosele mađarski kralj Géza II pod pokroviteljstvom uspostave sopstvene ekonomije i benefita, ali u osnovi sa krajnjim ciljem odbrane dalekih krajeva kraljevstva od Turaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Kolonizovali su deo plodne zemlje severno od Karpata, izgradili utvrđene crkve kao utočišta u vreme opsade i formirali snažne poljoprivredne zajednice. Saksonci su napredovali više od 800 godina, sve do polovine 20. veka. Međutim, nakon što su preživeli Drugi svetski rat i sovjetsku torturu, oni su praktično nestali.

Danas ih je malo ostalo u Viscri, Kricu, Biertanu, ali je njihov legat ostao u formi srednjovekovne arhitekture kako bi pričao priče o slavnim vremenima. Ono malo stanovnika koje je preživelo sve nedaće i dalje živi po starim pravilima. Vera se poštuje, u crkvu se ide, a glavno prevozno sredstvo je i dalje konjska zaprega. Stanovnici ostvaruju održivi život od malih poseda i poljoprivrede.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Arhitektura, tradicija i veza meštana sa prirodom ostali su zaključani u vremenu. To je u osnovi drevan način života koji posetiocima nudi pogled u svet koji više ne postoji u drugim delovima sveta, navodi BBC.

Târnava Mare region turistima pravo putovanje u prošlost. Većina domova i kuća je obnovljeno i dekorisano originalnim nameštajem. Postoje i brojni ugostiteljski objekti sa autentičnom gastronomskom ponudom iz srednjeg veka. Sve je u duhu starih vremena, pa je  ovaj deo Rumunije, s razlogom, izuzetno popularan kod turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -