27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Venecija poziva turiste da piju vodu iz fontana

Venecija je poznata kao grad koji turisti zaista posećuju u velikom broju i samim tim je jedan od najugroženijih od masovnog turizma. Kao odgovor na to, gradske vlasti su pokrenule akciju naplaćivanja ulaza turistima u grad. Sada pokreću podjednako neverovatnu inicijativu, akciju koja za cilj ima da sačuva okolinu i prirodu

Venecija se zbog masovnog turizma suočava sa dosta problema, od kojih je možda i najvažniji održivost. Upravo zbog toga Venecija poziva turiste da piju vodu iz gradskih fontana. U cilju borbe protiv zagađenja, grad podstiče turiste da piju vodu sa gradskih česmi i fontana umesto da kupuju plastične flaše.

Venecija poziva turiste da piju vodu iz fontana

Jedan od najčešćih uzroka zagađenja dolazi od turista koji nakon upotrebe bacaju plastične flašice vode. Glavni izvor zagađenja je svakako plastika, a lokalne vlasti su zbog toga odlučile da promovišu upotrebu flaša za vodu za višekratnu upotrebu. Oni će ponovo moći da napune svoje flaše na nekoj od 126 lako dostupnih gradskih fontana.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Fontane se nalaze na skoro svakih sto metara, a da bi turistima bilo olakšano da ih lociraju, gradsko preduzeće za distribuciju vode razvilo je mobilnu aplikaciju koja mapira sve fontane u oblasti Venecije. Preko GPS-a turisti mogu pronaći najbližu fontanu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -