19.9 C
Belgrade
ponedeljak, maj 27, 2024

Odlična godina za turizam u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u odnosu na rekordnu 2019. godinu ostvareno 89% turističkih dolazaka i 95% turističkih noćenja. Imajući u vidu da je turistička sezona tek na polovini, vrlo je realno čekivati obaranje turističkog rekorda koji je postavljen u poslednjoj dobroj godini za ovu industriju

Zabeležena je odlična godina za turizam u Hrvatskoj. U ovoj zemlji je tokom prvih sedam meseci 2022. godine ostvareno 10.3 miliona dolazaka i 54.3 miliona turističkih noćenja. To je za 60% više dolazaka i 46% više noćenja nego što je zabeleženo u istom razdoblju prošle godine.

Na osnovu podataka eVisitor, strani turisti ostvarili 47.8 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 6.6 miliona noćenja. U odnosu na 2019. godinu to je 89% dolazaka i 95% ostvarenih noćenja. eVisitor sistem sadrži podatke o turistički prometu koji je ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima kao i u nautičkom sektoru.

Najviše turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinsko i Primorsko-goranskoj županiji. U slučaju gradova, najviše noćenja od početka godine ostvareno je u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Gledano prema tržištima, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Nemačke Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Velike Britanije. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, zatim hotelima i na kraju u kampovima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -