29.8 C
Belgrade
nedelja, jul 14, 2024

Midye dolma, sreća se nalazi ispod ljuske

Punjene dagnje su u Turskoj isključivo pitanje zadovoljstva. Svi ljubitelji Midye dolma specijaliteta dobro poznaju taj osećaj i užitak dok ga jedu, ali ga dosta teško opisuju. Jedno je sigurno, zadovoljstvo uvek pokazuju brojem pojedenih školjki

Midye dolma je popularna turska ulična hrana, i radi se o punjenim dagnjama, odnosno školjkama. Fil kojim se pune školjke se sastoji uglavnom od aromatične mešavine pirinča, začinskog bilja i orašastih plodova. Tu se zatim sreću svi ukusi i snaga Istoka, koriste se začini kao što su grožđice, pinjoli, šafran, crni biber, cimet, crvena tucana paprika, peršun i kapar. Lokalci često kažu da se sreća nalazi ispod njihove ljuske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Midye dolma, sreća se nalazi ispod ljuske

Ove školjke su autentična ulična hrana u Istanbulu, koju marljivi mladi ljudi prodaju sa malih štandova na ulicama. Svaki štand ima svoju tradicionalnu lokaciju, obično su poređani na dokovima i šetalištima po gradu.

Da biste pojeli midye dolmu, gornju ljusku treba nježno slomiti, nakon čega fil obilno zalijete limunovim sokom. Zašto se gornja ljuska nežno skida? Zato što se njom i jede, koristi se kao kašika.

Meksičke školjke – gordite, saznajte više.

Midye dolma je vrlo popularna hrana među lokalcima, posebno nakon radnog vremena, kada ovi slani zalogai naročiti dolaze do izražaja. Ukoliko ne želite da jedete ovaj specijalitet na ulici, postoje brojni restorani koji pripremaju ovu utešnu hranu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -